Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Хората, които пият вино в това количество, живеят поне до 90 години

01 май 2023, 08:32 часа

Учени от Калифорнийския университет разкриха какво количество вино пият столетниците.

По колко вино на ден може да удължи живота до 90 години?

"Ако искате да живеете поне до 90 години, тогава всяка вечер пийте вино и добавете няколко килограма към теглото си. Това са удивителните резултати от проучване, в което участват 1700 столетници", споделят учените.

Оказва се, че пиенето на две чаши вино или халба бира вечер, както и лекото наддаване на тегло, може да се окажат тайните на дълголетието.

Кардиолог разкри истината за виното и кафето - полезни ли са за сърцето

Изследователите са направили тези заключения въз основа на анализа на 1700 столетници , в чийто начин на живот са търсили някакви общи фактори. Оказва се, че всички тези хора ги обединява любовта към умерената консумация на алкохол.

Хората, които пият не повече от две чаши вино или една чаша бира дневно, намаляват риска от преждевременна смъртс 18% в сравнение с тези, които изобщо не пият алкохол. В допълнение, наличието на малко наднормено тегло (но в никакъв случай не затлъстяване) също намалява вероятността от преждевременна смърт с около 3%.

Изследователите от Калифорнийския университет установиха, че хората, които отделят поне два часа на ден за своите хобита, са с 21% по-малко застрашени от преждевременна смърт. При хората, които отделят между 15 и 45 минути на ден за физическа активност рискът от преждевременна смърт може да се намали с 11%.  И накрая, пиенето на две чаши кафе на ден също намалява риска от смърт с 10%.

Учени откриха свойство на бялото вино, за което дори не предполагате

"За да бъда честен, все още не можем да го обясним научно, но е ясно, че умерената консумация на алкохол намалява шанса от инфаркт или друго сърдечно заболяване", казва водещият автор на изследването.

"Нашите резултати обаче не противоречат силно на официалните препоръки, в които се посочва, че човек не трябва да консумира повече от 14 напитки седмично, което отговаря на еквивалента на 7 чаши вино. Естествено те трябва да бъдат разпределени през седмицата, а не да се консумират в един ден", допълва ученият.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес