Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сърбяща и суха кожа – прегледайте се за невродермит

20 януари 2020, 11:42 часа

Сърбяща, суха кожа в различни участъци от тялото, с периоди на обостряне и затишие. Имате ли подобен проблем е възможно да сте засегнати от невродермит - кожно заболяване, чиято честота се увеличава в световен мащаб през последните години.

Kакво представлява невродермит?

Невродермит е хронично екземно заболяване, наричано още лихен симплекс хроникус, при което се появяват сърбящи петна по кожата. Състоянието има периоди на затишие и обостряне, като при по-силна проява сърбежът в засегнатите участъци и последвалото неконтролируемо разчесване могат да разпространят лезиите по различни места на тялото. Според някои специалисти този кожен проблем представлява вид атопичен дерматит, за други той е отделно заболяване.

Причини за Невродермит

Причините за възникването на невродермит могат да са от различно естество и все още не са категорично изяснени. Специалистите свързват тази болест с генетична обремененост, смущения в храносмилателната система, интоксикация. Внезапен силен стрес или дълго психическо натоварване също биха могли да отключат подобен проблем. Понякога фактор за появата му са и външни причинители като силни почистващи препарати, по-агресивна козметика, дрехи от изкуствени материи, дори ухапване от насекомо. Счита се, че човек има риск да развие невродермит, ако в семейството му има фамилна обремененост с екзема (атопичен дерматит), псориазис, контактен дерматит, както и различни видове тревожни разстройства. Заболяването се среща по-често сред хора на възраст между 30 и 50 години и сред жените.

Симптоми при невродермит:

Ако имате някои от следните симптоми е възможно да страдате от невродермит и е препоръчително да потърсите съвет от специалист дерматолог:

Силен сърбеж на определени места по тялото - най-често ръцете, краката, гърба и шията, както и в интимната област;

Люспеста текстура върху засегнатите участъци;

Повдигане, зачервяване и/или потъмняване на местата, които са обхванати от проблема;

При някои хора се наблюдава и оплешивяване, ако невродермитът е засегнал скалпа.

Характерно е, че при повечето хора състоянието се обостря в моменти на силно психическо напрежение, както и през студените месеци от годината. При някои петната са съпътствани и с усещане за болка, особено ако са в областта на скалпа. Силното чешане заради неприятния сърбеж може да доведе до загрубяване на кожата и тя да изглежда по-твърда и с кафеникав цвят. Разчесването е предпоставка и за кървящи рани, които крият риск от инфекции. Невродермитът може да окаже негативно влияние на болния и в чисто емоционален план. Заради неприятните петна по кожата той може да има проблеми със съня, със сексуалния живот и притеснения в общуването. Поради това навременното търсене на специалист е изключително важно.

Лечение при невродермит

Понякога може да отнеме време, за да намерите своето лечение – във всеки случай е нужно търпение и търсене на помощ.

На първо място основният фактор, който ще намали разрастването на кожните участъци, засегнати от невродермит, е спиране на разчесването и триенето на кожата. Добре е ноктите на ръцете да бъдат изрязани, за да се намали риска от създаване на рани и привнасяне на инфекции. Заради силния сърбеж обаче спирането на разчесването изисква много усилие от страна на болния, а често е и невъзможно. В такива случаи, след консултация със специалист, на помощ идват и различни групи медикаменти – най-често се използват антихистамини, овлажняващи средства, кортикостероиди.

Прилагането на хладни компреси също може да помогне - те могат да се поставят върху кожата преди да се приложи предписаната терапия. Компресът омекотява кожата, така че лекарството може да проникне по-лесно, но и облекчава сърбежа. Препоръчва се и ако е възможно третираната кожа да се покрие известно време с плат (ръкавици, чорапи, различни превръзки) с цел избягване на цикъла сърбеж-разчесване-разпространение. От изключително голямо значение е и емоционалният статус на пациентите с невродермит, добре е болният да се опита да намали излишния стрес, а при нужда да потърси специализирана психологическа подкрепа. Препоръчва се и носенето на дрехи от леки, свободни материи, най-добре памучни, които да намалят излишното дразнене на кожата. Поддържайте тялото в удобна, прохладна температура. Употребата на по-мека козметика и измиващи средства, без силни ароматизори и съставки, също би могла да облекчи състоянието.

Ева Петрова
Ева Петрова Отговорен редактор
Новините днес