Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е Физиотерапия? Какво трябва да знаем за нея и кога ни е необходима

17 септември 2019, 15:08 часа

Физиотерапията не е лекарствена терапия, насочена към подобряване здравословния статус и двигателните функции на човека. Тя въздейства, с помощта на физиката, върху човешкото тяло.

Физиотерапията е клон на медицината, затова физиотерапевтите трябва да притежават широк спектър от медицински познания. Физиотерапията е широка област, която включва диагностика и лечение на различни направления: педиатрия, ортопедия, неврология.

Специалистите по физиотерапия използват мануална терапия, физически упражнения, специално технологично оборудване и образователно-информационни методи в работата си.

Тяхната първоначална работа е да обяснят на клиента спецификата в хода по осъществяването на определени биологични процеси. Работата на физиотерапевта е да диагностицира и класифицира специфични проблеми на движението на клиента и да търси ефективно решение за подобряване на движенията. Те разработват нови ефективни програми за лечение.

Физиотерапията разглежда състоянието на човек като цяло, взаимосвързано системно състояние, което се влияе от психологическо, физическо състояние и начин на живот.

Целта на физиотерапията е да възстанови пълноценното функциониране на клиента, чрез подобряване на двигателните му способности, формиране и / или възстановяване на уменията. Терапията също е насочена към подобряване условията, свързани с функционирането на различни системи на човешкото тяло.

Към какво е насочена физиотерапията:

- Физиотерапията се справя с болести по неврологична система (инсулт, множествена склероза, болест на Паркинсон);

- Мускулно-скелетна система (вродени характеристики, ограничения при движение, болки в гърба, спортни наранявания, артрит);

- Сърдечно-съдова система (хронично сърдечно заболяване, рехабилитация след сърдечен удар);

- Дихателна система (астма и други хронични заболявания).

- Физиотерапията се препоръчва при:

Вродени особености на нервната и опорно-двигателния апарат;

- След операции по трансфер, наранявания;

- При хронични заболявания;

Физиотерапията може да се прилага като част от медицински, рехабилитационни и образователни институции.

Физиотерапията е предназначена да възвърне възможностите или да развие уменията, необходими на клиента да води максимално самостоятелен начин на живот.

Техники на физиотерапията

И до днес физиотерапията е най-сигурният метод на лечение. Както е посочено, този метод е подходящ за лечение на широк спектър от заболявания. Предимството на физиотерапията е, че съдържа много методи. Следователно определен брой техники съответства на конкретно нарушение и е насочен към отстраняването му. Благодарение на широк спектър от компетенции, има много физиотерапевтични техники. Нека разгледаме най-популярните:

Магнитотерапия

Същността на тази техника е положителният ефект на магнитните вълни. Те действат над отслабената зона, стимулирайки вътрешните резерви в организма. Кръвоснабдяването и притока на кръв към мозъка се подобряват, настъпва насищане с кислород, поради което кръвното налягане се нормализира, нивата на кръвната захар и имунитетът се повишават. Тази техника се използва, както за лечение, така и за профилактика. Често се препоръчва на пациенти в следоперативния период, тъй като магнитотерапията има благоприятен ефект, върху функцията на вътрешните органи. Тази техника е идеална за лечение на гръбначния стълб, ставите, фрактури, сколиоза, кифоза.

Лазерната терапия

Лазерната терапия е съвременна техника. Тя заема водещо място във физиотерапията. Има висока ефективност и е широко приложима. Подходяща е за лечение и профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат, пикочо-половата, сърдечно-съдовата, дихателната система. Същността на техниката се състои в това, че лазерът действа, върху засегнатата област, стимулирайки механизмите на саморегулация, мобилизирайки силите на организма и подобрявайки метаболитните процеси. Предимствата на лазерната терапия са противовъзпалителен ефект, елиминиране болката и подуване, антиалергичен и лечебен ефект.

Електрофореза

Електрофорезата е един от най-популярните методи за физиотерапия. Характеристика на технологията е прилагане на лекарства в тъканта, чрез постоянен ток. Този метод придоби популярността, заради лекарството, което отива директно на възпаленото място, без да наранява здрави органи и не разкрива пълния спектър от свойства. По този начин ефективността на лечението се удвоява. Също така, предимството е, че методът няма противопоказания.

Масажът е позната техника

Той е позната техника за всички, а използването й е възможно, както за превантивни, така и за терапевтични цели. Действайки, върху определени зони и развивайки мускулите, тази техника е в състояние да премахне болката, да нормализира притока на кръв, да облекчи прищипването в гръбначния стълб, да премахне радикуларни спазми. Масажът може да се прави ръчно или може би с помощта на различни терапевтични масажни устройства от вибрационен, вакуум и ролков тип.

На кого се препоръчва физиотерапия?

На всички, които се грижат за здравето си! Високата ефективност на този метод, често се прилага за превантивни цели. С него се лекува. Ефективна е в борбата, срещу заболявания на опорно-двигателния апарат, пикочо-половата система, кръвоносната, дихателната и нервната системи.

Александър Коларов
Александър Коларов Отговорен редактор
Новините днес