Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да лекуваме диария с домашни средства?

10 август 2024, 11:11 часа

Справянето с диарията може да бъде неприятно и смущаващо, но много домашни средства могат да помогнат за овладяване и облекчаване на симптомите. Ето ръководство за ефективни домашни средства за лечение на диария.

1. Хидратацията е от ключово значение

Най-критичният аспект на лечението на диарията е да останете хидратирани. Диарията може да доведе до значителна загуба на течности, което може да причини дехидратация. Пийте много чисти течности като вода, билкови чайове и бульони. Особено ефективни могат да бъдат разтворите за орална рехидратация (ORS), които съдържат електролити като натрий и калий. Можете да си приготвите прост ORS у дома, като смесите 1 литър вода с 6 чаени лъжички захар и половин чаена лъжичка сол. Избягвайте сладките напитки и напитките с кофеин, тъй като те могат да влошат дехидратацията.

Ефективни естествени средства при диария

2. Спазвайте диетата BRAT

Диетата BRAT - банани, ориз, ябълково пюре и препечен хляб - често се препоръчва за справяне с диарията. Тези храни са безвкусни, с ниско съдържание на фибри и лесни за храносмилателната система. Бананите осигуряват калий, който помага да се заместят изгубените електролити, а оризът, ябълковото пюре и препеченият хляб помагат за стягането на изпражненията и намаляват стомашно-чревното дразнене. С подобряване на симптомите постепенно въведете отново други безвкусни, лесно смилаеми храни.

3. Включване на пробиотици

Пробиотиците са полезни бактерии, които могат да помогнат за възстановяване на баланса на чревната флора. Храните, богати на пробиотици, включват кисело мляко, кефир и ферментирали храни като кисело зеле и кимчи. Предлагат се и пробиотични добавки, които могат да помогнат за по-бързото възстановяване от диария, като насърчават здравословния баланс на чревните бактерии.

4. Джинджифил и мента

Джинджифилът има естествени противовъзпалителни свойства и може да помогне за намаляване на стомашно-чревните смущения. Пиенето на чай от джинджифил или джинджифилова бира (с истински джинджифил) може да успокои разстроения стомах. Ментата е друго полезно средство; ментовият чай или дъвченето на ментови дъвки може да отпусне храносмилателната система и да намали симптомите.

Каква е разликата между стомашно разстройство и диария?

5. Ябълков оцет

Ябълковият оцет (ACV) има антимикробни свойства и може да помогне за справяне с диарията. Смесете 1-2 супени лъжици ACV с чаша вода и го изпийте преди хранене. Това може да помогне за балансиране на стомашните киселини и намаляване на храносмилателните проблеми. Въпреки това, бъдете внимателни с ACV, ако имате чувствителен стомах, тъй като той може да бъде киселинен.

6. Избягвайте дразнители

Някои храни и напитки могат да изострят диарията. Избягвайте млечните продукти, кофеина, алкохола, мазните храни и пикантните ястия. Придържайте се към безвкусни, лесни за храносмилане храни, докато симптомите ви се подобрят. Ако непоносимостта към лактоза е проблем, помислете за алтернативи без лактоза.

7. Почивка и избягване на стреса

Почивката е от съществено значение за възстановяването на организма. Стресът също може да повлияе на храносмилането, затова се опитайте да се отпуснете и да се справите със стреса чрез упражнения за дълбоко дишане, медитация или леки дейности. Правилната почивка подпомага оздравителните процеси на тялото ви и ви помага да се възстановите по-бързо.

8. Наблюдавайте и се консултирайте със специалист по здравни грижи

Ако диарията продължава повече от няколко дни или ако имате тежки симптоми като висока температура, кръв в изпражненията или признаци на дехидратация, потърсете лекарска помощ. Устойчивата диария може да е признак на основно заболяване, което изисква професионално лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес