Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експертна статия: Кои са проблемите с кожата при диабет тип 2

08 септември 2023, 07:55 часа

Диабет тип 2 е хронично състояние, което се характеризира с повишени нива на кръвната захар поради инсулинова резистентност. Въпреки че основното му въздействие е върху регулирането на кръвната глюкоза, диабетът може да повлияе на различни аспекти на цялостното здраве, включително здравето на кожата. Кожата е най-големият орган на тялото и служи като защитна бариера. Когато диабетът не се управлява добре, той може да доведе до редица кожни усложнения, което подчертава важността да се обръща внимание на здравето на кожата при хората с това състояние.

Проблемите

Често срещан кожен проблем, свързан с диабет тип 2, е сухата кожа, известна още като ксероза. Високите нива на кръвната захар могат да доведат до дехидратация, което може да доведе до усещане за сухота и сърбеж на кожата. Сухата кожа може да бъде особено проблематична за пациентите с диабет, тъй като чесането може да доведе до кожни наранявания и потенциални инфекции. Правилното овлажняване и хидратация са от решаващо значение за смекчаване на този проблем.

Още: Диабет: Лекар разкри 7 необичайни симптома, които всеки трябва да знае

Освен това хората с диабет тип 2 са по-предразположени към бактериални и гъбични инфекции. Високата кръвна захар осигурява идеална среда за развитие на тези микроорганизми. Могат да възникнат кожни инфекции като целулит, фоликулит и гъбични инфекции като кандидоза. Хората с диабет трябва да поддържат добри хигиенни практики и да лекуват незабавно всякакви порязвания или рани, за да предотвратят влошаването на тези инфекции.

Друго състояние на кожата, тясно свързано с диабета, е диабетната дермопатия, която се проявява като кафяви, люспести петна по кожата, обикновено по краката. Това състояние е доброкачествено, но може да бъде неприятно от козметична гледна точка. Ефективният контрол на кръвната захар и грижливата грижа за кожата могат да спомогнат за свеждане до минимум на появата на диабетна дермопатия.

Диабетната невропатия, често срещано усложнение на диабет тип 2, може да засегне нервите, които контролират потните жлези. Това може да доведе до намаляване на потенето, особено в долните крайници, което води до суха кожа и по-висок риск от развитие на мазоли и язви. Редовните прегледи на стъпалата и използването на овлажнители могат да помогнат за предотвратяване на тези усложнения.

Освен това диабетът тип 2 може да влоши способността на кожата да заздравява. Бавното заздравяване на раните е сериозен проблем за хората с диабет. Дори леки порязвания и ожулвания могат да се превърнат в сериозни язви, ако не се вземат мерки по подходящ начин. Следенето на нивата на кръвната захар и внимателната грижа за раните са от съществено значение за улесняване на оздравителния процес.

Още: Нямаш е-рецепта - няма антибиотик или лекарство срещу диабет, предлага МЗ

Диабет тип 2 оказва сериозно влияние върху здравето на кожата. Поддържането на добре контролирани нива на кръвната захар, хидратацията и добрите навици за грижа за кожата са от решаващо значение за хората с диабет, за да предотвратят и да се справят с кожните усложнения. Редовните прегледи при здравни специалисти, особено при дерматолози и ортопеди, могат да помогнат да се гарантира, че всички кожни проблеми се идентифицират и лекуват своевременно. Като отдават приоритет на здравето на кожата заедно с лечението на диабета, хората могат да водят по-здравословен и комфортен живот, като същевременно намаляват риска от сериозни кожни усложнения.

Източник: Healthline

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес