Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленчуците, които може да засадите до тиквичките

20 май 2024, 10:32 часа

Тиквичките са една от културите, които на практика дават добра реколта без много грижи. Ако следвате правилните условия за отглеждане, можете да постигнете отлични резултати. Три зеленчука могат да се засадят до тях, без това да окаже негативно влияние върху добивите им. Това са домати, зеле (всякакви видове) и боб.

Какво можете да засадите до тиквички?

Ако отглеждате домати на открито, тогава можете безопасно да ги засадите в съсседни лехи с тиквичките. Те не влизат в голяма конкуренция и страдат от различни вредители и болести.

Засаждане на тиквички - поръсете почвата с това, за да е богата реколтата

Но в случая е по-добре да изберете високи сортове домати. Тиквичките единствено ще имат полза от това съседство: благодарение на него ще бъде възможно да се намали популацията на вредителите.

Зеле (различни видове) също може да се засади до тиквичките. Ако правилно изчислите разстоянието между зеленчуците, тогава можете спокойно да ги направите съседи. Не ги засаждайте прекалено близо едно до друго, за да им осигурите здрава коренова система.

Бобът също може безопасно да се засади до тиквички. Това ще бъде добро решение. Растенията няма да се конкурират за хранителни вещества. Фасулът обаче трябва да се засади в отделна леха, тъй като не се нуждае от торене.

Грижа за тиквичките

Грижата за тиквичките се състои предимно от редовно и обилно поливане 1-2 пъти седмично. По-добре е да правите това следобед. Поливането е необходимо да се осъществява само с топла вода, в противен случай цветовете на тиквичките ще изгният.

Растенията се плевят само докато пораснат. Когато се развие буйна листна маса, необходимостта от това изчезва.

Веднъж или два пъти на сезон тиквичките трябва да се хранят. Най-добре е да се използва оборски тор - в количество от 1 кг на 10 литра вода. За всяко растение се използва 1 литър от приготвения разтвор.

За да осигурите на опрашващите насекоми по-добър достъп до цветовете, можете да премахнете 2-3 средни листа. А прищипвайки основното стъбло, ще предизвикате плододаване на страничните леторасти (ако са с дължина 35–40 см).

При прибиране на реколтата дръжката на тиквичките се отряза с нож, като се захваща само малка част от нея. По време на активното плододаване реколтата трябва да се прибира 2-3 пъти седмично, тъй като "свръхрастежът" потиска развитието на нови цветове и плодове. 

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес