Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на тиквички - поръсете почвата с това, за да е богата реколтата

14 май 2024, 10:30 часа

Тиквичките са непретенциозна култура, така че дори неопитен градинар може да се справи с отглеждането им. Но въпреки това има някои трикове при тяхното засаждане, благодарение на които можете да подобрите качеството на реколтата и нейното количество. Някои от тях позволяват прибиране на първата реколта по-рано.

Методът за отглеждане на разсад от тиквички ви позволява да ускорите плододаването. В този случай прибирането на реколтата започва средно 2 седмици по-рано от обикновено. Може да засеете семена директно в почвата, но те трябва да бъдат подготвени за сеитба.

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Подхранване на почвата преди засаждане на тиквички

Тиквичките, въпреки своята непретенциозност, се нуждаят от плодородна почва. Ето защо е по-добре да подготвите предварително лехите. Като за целта трябва да добавите следното на 1 квадратен метър:

  • угнил компост (хумус) - 2 кофи;
  • суперфосфат - 2 супени лъжици;
  • амониев нитрат - 0,5 супени лъжици;
  • дървесна пепел - 1 чаша;

Преди засаждане поставете семената на топло място и увити във влажен парцал или ги накиснете в стимулатор на растежа. Можете да ги събудите с помощта на „контрастен душ“.

За да направите това, оставете семената в термос с топла вода (50-55 градуса) за 5-6 часа, а след това ги оставете в студена вода за една минута.

Също така е важно младите тиквички да се откъсват навреме, а не да се изчаква да презреят. Това ще позволи на храстите да запазят сила и енергия за образуване на нови плодове.

Първото торене се извършва преди цъфтежа (20 грама нитрофоска и 10 литра вода). Един литър смес в корена е достатъчен. Вторият път - по време на цъфтежа (20 грама комплексен тор, 30 грама пепел, 10 литра вода). Използва се 1 литър на корен. Третото торене е по време на плододаване (40 грама нитрофоска, 10 литра вода). Необходимото количество е два литра на храст.

 Най-подходящата температура за добър растеж на тиквичките е 20-25 градуса през деня и 18-20 през нощта.

Между тиквичките можете да засадите рукола, маруля. След месец зеленолистните се отстраняват и тиквичките имат повече място за растеж.

В самото начало на цъфтежа е необходимо да се отстранят 2-3 най-големи листа от средата на храста. По този начин растението ще получи повече въздух и слънчева светлина. Това е добра профилактика на гъбични заболявания. 

Засаждане на тиквички - кое е най-доброто място в градината

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес