Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на сливово дърво: Съвети за добра реколта

27 март 2023, 08:50 часа

Сливовите дървета се засаждат в края на зимата или началото на пролетта, докато дърветата са в латентно състояние. Първата стъпка от вашето засяване е да изберете подходящо място, за да имате богата реколта.

Засадете сливови дървета в глинеста, добре дренирана почва. Сливите няма да растат добре и да дават добър плод, когато са засадени на места, където корените им ще бъдат постоянно влажни.

Сливовите дървета се нуждаят от пълно слънце - най-малко 6 до 8 часа пряка слънчева светлина. Трябва да избягвате райони със слана, защото сливите са изключително уязвими на пролетните слани и това може да повреди цъфтежа и да доведе до по-ниско плододаване.

Кога и как да засадите прасковени дървета?

Ако е възможно, намерете защитено място, като например място с южно или западно изложение, защитено от вятъра. Това ще помогне на сливовото дърво да пусне плодове.

Как да засадите сливово дърво?

Дърветата трябва да се разположат на 6-7 м разстояние едно от друго, а дървета джуджета на разстояние от 3-4 м.

Поставете дърветата с голи корени върху малка могила от пръст в центъра на дупката за засаждане и разпръснете корените надолу и настрани, без да ги огъвате излишно.

При дърветата, отгледани в саксии – трябва да извадите дървото от саксията и да се отървете от всички плътно обикалящи корени, като поставите кореновата топка настрани и използвате ножици, за да отрежете тези корени.

Засаждане на грозде: Стъпка по стъпка

Трябва да разплетете корените, без да ги повредите, но ако кореновата топка е особено привързана към саксията, можете да я разхлабите, като изстържете нагоре и надолу по страните с нож или вилица.

Когато засаждате присадени дървета, важно е да държите присадката на 3-5 см над линията на почвата. Това е особено вярно за сортовете джуджета, тъй като корените могат да започнат да растат над присадката.

Изкопайте дупка, която е няколко см по-дълбока и по-широка от разпространението на корените.

Дърветата с гол корен ги поставете върху малка могила от пръст в средата на дупката и разпръснете корените далеч от ствола, без да ги огъвате прекалено. А при дърветата от саксия просто поставете кореновата топка в средата на дупката.

Запълнете дупката и не забравяйте да поливате обилно по време на засаждането. Поддържайте дървото добре напоено през първите няколко седмици след засаждането.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес