Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С тази тор ще берете домати до късна есен

13 юли 2023, 05:10 часа

Лятото е времето, когато всички обичаме да седим навън и да се наслаждаваме на слънчевите лъчи. Ако прекарвате много време в градината си, вероятно искате тя да изглежда красива и привлекателна. Може ли растенията в градината ви да получат малко подкрепа? Тогава трябва да опитате да използвате утайка от кафе, защото това може да е от значение!

Утайката от кафе може да бъде също толкова полезна, колкото и торът. 

Утайка от кафе

Чаша кафе може да бъде истинско спасение сутрин или следобед, когато имате нужда от допълнително повдигане на настроението. Но остатъците от кафето също са много полезни: те могат да дадат истински тласък на градината ви. Разбира се, можете да добавите утайката в компостната купчина, но можете да я използвате и директно в градината. Това е така, защото утайката от кафето съдържа много полезни за градината вещества, като азот, фосфор, калий, магнезий и мед. И така, как точно да я използвате? Ще ви обясним всичко това!

 

Придружаващо засаждане при ДОМАТИТЕ: Успешни комбинации

Растения

Дори малко количество утайка от кафе може да направи чудеса за плановете и културите в градината ви. Растения като хортензиите и рододендроните обичат тази утайка, защото тя е малко кисела. Можете също така да приложите част от утайката в зеленчуковата си градина. Морковите, тиквите и доматите ще могат да процъфтяват особено добре с малко утайка от кафе като гориво. 

Полезно

Когато за първи път засаждате растение в градината си, можете да смесите малко утайка от кафе с почвата за саксии. Поставете я в избраната от вас саксия и след това добавете растението. Уверете се, че не използвате утайка, която вече е доста стара. Утайката от кафе плесенясва доста бързо, затова трябва да я използвате, докато е още прясна. Имате малко утайка, но не трябва да я използвате веднага? Можете да ги съхранявате за максимум няколко дни в затворен съд.

Калоян Мирчев
Калоян Мирчев Отговорен редактор
Новините днес