Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поливане на цветята с аспирин може да ги предпази от листопад - ето как!

27 декември 2022, 15:00 часа

Аспиринът се използва широко в градинарството като средство за подхранване, имуностимулант и за борба с инфекциозни болести по стайните цветя. Това евтино лекарство е универсален тор за домашната флора.

Ползите от аспирина за растенията

Ацетил-салициловата киселина, популярна като аспирин, може да се използва за лечение и подхранване на стайни растения. Количеството необходим аспирин е 1 таблетка на 0.5 - 1 л вода, като се цели получаване на следните положителни резултати:

- повишаване на имунитета на цветните култури;

- съживяване на вехнещи издънки;

- стимулиране на процесите на растеж;

- активизиране на развитието на кореновата система;

- усилено образуване на пъпки;

- предотвратяване на появата на вредни насекоми и развитието на болести.

Позитивният му ефект личи още и при следните видимо болестни състояния на растенията:

- листата падат в големи количества;

- пъпките не се образуват дълго време;

- растението губи обичайния си външен вид;

- издънките стават по-тънки и усукани;

- листата не падат, но са бледи и летаргични;

- растенията не се възстановяват добре след заболяване, увреждане от насекоми, пресаждане.

10 растения подходящи за коридора

Кога да използвате аспирин за стайни растения?

Торенето на домашната флора с аспирин е най-ефективно в следните случаи:

- ако на повечето листа се появят жълти оттенъци и те започват да падат;

- образуването на пъпки не се наблюдава в продължителни срокове;

- има промени по външния вид: цветовете и листата стават бледи, по тях се образуват петна, стъблото изтънява.

11 растения, които оцеляват и в най-тъмните ъгли на дома

Подготовка на разтвора

Използвайте за растенията достъпен аспирин под формата на таблетки. Подготовката на разтвора включва следната последователност от действия.

Стандартната таблетка аспирин трябва да бъде старателно смляна до прахообразно състояние. Прехвърляте лекарството във фаянсова чаша. Наливате една супена лъжица филтрирана или утаена вода (можете да използвате кладенчова, изворна или дъждовна вода). Разбърквате до хомогенна (еднородна) консистенция, след което се налива в стъклен съд с половин или 1 литър вода (в зависимост от сериозността на проблема – колкото по-сериозно е заболяването, толкова по-концентриран разтвор, тоест, по-малко вода). Разклащате старателно. За листна обработка (пръскане на листата) разтворът се налива в спрей-бутилка или подходящ съд с дюза за пръскане. Също така е подходящ и за поливане на корените.

Първият метод е най-подходящ, когато растението загуби своите декоративни свойства. С приготвения разтвор се извършва цялостно пръскане от всички страни на стъблата и листата. Тази процедура е нужно да се извърши вечер.

Същият разтвор може да се прилага в кореновата част за поливане. Това помага да се ускори разрастването на корените, да се образуват силни млади издънки, да бъде обеззаразена почвата и да се изключи развитието на инфекциозни заболявания на зеления домашен любимец.

10 растения с магически свойства

Как да поливаме цветята?

При болните растения надземната част обикновено губи наситеността на цвета си, става летаргична и отслабена, листата увисват. С приготвения работен разтвор на аспирин се напръскват от всички страни стъблата и листата на растението. Цветните култури, абсорбирайки имуностимулиращия разтвор през листата, бързо възстановяват предишната еластичност на зелената маса. Разтвор със същата концентрация може да бъде използван и за поливане. Тази процедура ви позволява да активизирате процесите на растеж на кореновата система, влияе благоприятно върху формирането на силни нови издънки и дезинфекцира почвата, предотвратявайки развитието на болести. Оптималният интервал между леченията е два месеца.

Аспиринът помага за бързото реанимиране на растенията, стимулира растежа им, насърчава образуването на пъпки и цветя. Може да се използва за предотвратяване на гъбични заболявания и за облекчаване на стреса, например, след присаждане.

Но трябва да използвате популярното лекарство разумно, като спазвате дозировката и само след като бъде поставена стриктно точна „диагноза“. Иначе вместо да се принесе полза е възможно да бъде нанесена вреда.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес