Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Направете това и ще забравите за копаенето на лозето

19 септември 2024, 16:21 часа

Копаенето на лозето е трудоемка задача и всеки градинар търси начин да се отърве от тази процедура. Но само на опитните градинари е известен един ефективен метод.

Трик, с който ще забравите за копаенето на лозето

Опитните лозари съветват да направите зелена морава между редовете в лозето и да направите зеленчукови лехи на свободните места. Освен това ще бъде осигурено поливане и така живителната влага ще достигне не само до засадените зеленчуци, но и до гроздето.

За да не се напука гроздето - ето какво трябва да направите

Самите гроздови храсти ще ви благодарят за това органично мулчиране. Това ще бъде от полза за корените на гроздето и растенията, които ще бъдат засадени между редовете. 

Грижа за лозето

Гроздето реагира добре на мулчиране на почвата. Мулчът предотвратява появата на кора на повърхността на почвата, предотвратява изсъхването на горния слой, постепенно обогатява почвата с хумус и предотвратява растежа на плевелите. Като мулч се използват кора, изгнили дървени стърготини, слама и компост.

Задължителната работа за грижа за гроздето през пролетта включва резитба. Изпълнява се по определена схема. Формирането на храст се извършва от първата година след засаждането на гроздов разсад, за да се зададе правилната форма на растението.

Пролетната грижа за гроздето включва следните видове резитба:

  • Веднага след отстраняване на покритието се извършва санитарна резитба. Изрежете всички сухи, замръзнали, повредени издънки до здрава тъкан.
  • Формиращата резитба се извършва през пролетта и лятото. С нейна помощ се регулира дължината на лозите, отстраняват се удебелените и слабите издънки. Не забравяйте да отрежете всички коренови издънки. Всички разрези се правят с остър, дезинфекциран инструмент. Те трябва да са гладки, без набраздяване.

Пролетните грижи за лозето включват третиране срещу болести и неприятели. С настъпването на топлина насекомите се събуждат и презимувалите гъбични спори активират. Важно е да защитите растенията, преди да започне активен растеж. За целта се използват специалби препарати.

Защитните обработки се извършват на няколко етапа:

Първото пръскане се извършва веднага след сваляне на зимното покритие. Трябва да се обработи не само лозата, но и почвата около растението, перголи и др.

Гроздето се пръска втори път по време на появата на пъпки. Важно е да ги защитите от вредители и болести, за да не останете без реколта.

След цъфтежа лозата отново се третира със защитни съединения, за да се предпазят пъпките от увреждане.

Състоянието на гроздовите храсти трябва редовно да се проверява. При откриване на вредители или признаци на заболяване се извършва превантивно третиране на цялото лозе.

Когато отглеждате лозя, е важно да знаете как да се грижите за гроздето през пролетта, тъй като бъдещата реколта и здравето на растенията зависят от пълнотата на грижите. Благодарение на правилното подрязване, обработка и торене, храстите растат добре през цялата година и радват градинаря с големи, сладки плодове.

Варосване на лозята през пролетта - трябва ли да се прави

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес