Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога и как да засадите божури през есента?

19 септември 2024, 17:10 часа

През есенния период трябва не само да приберете реколтата и да подготвите почвата за новия сезон. Това също е отлично време за засаждане на различни култури. Например, можете да обърнете внимание на божурите: имате време до края на октомври да ги засадите през есента.

Есенно засаждане на божури

Струва си да се разбере, че е по-разумно да се подготви почвата за засаждане на божури предварително, така че почвата да има време да се насити с хранителни вещества.

Внимателно подрязвайте божурите, ако искате буен цъфтеж

Важно е и да избереете правилното място, на което божурите ще се чувстват комфортно. Изберете почва с неутрална киселинност. Районът трябва да бъде защитен от вятър. Освен това потенциалното място за засаждане на божур трябва да бъде добре осветено. Важно е да запомните, че хранителните вещества ще трябва да се прилагат отново, за да може кореновата система да стане по-силна. Отличен избор би бил суперфосфатът (20 грама на растение). Също така не забравяйте за мулч, който ще предпази божурите от студа.

За засаждане на божури се препоръчва да се подготви посадъчна яма с размери 60x60x60 см, на дъното на която се полага дренаж с дебелина 10 см. Тя трябва да се състои от (отдолу нагоре)от камъчета, чакъл и едър пясък.

След това 2/3 от дупката за засаждане се запълва с плодородна почва, към която се добавят торове. Коренището на растението трябва да бъде разположено така, че пъпките му да са на 4-5 см под повърхността. В противен случай при по-плитко засаждане има голям риск пъпките просто да измръзнат, а при по-дълбоко засаждане да изгният. След това коренището се поръсва с почвена смес и се уплътнява. Накрая новозасаденият божур се полива обилно и кръгът на ствола на растението се мулчира с хумус или торф.

При засаждане през пролетта процедурата се извършва по-внимателно (като се спазват всички изисквания и етапи възможно най-точно), в този случай разделите са много по-капризни и взискателни. По принцип божурите се засаждат по един и същ алгоритъм както през пролетта, така и през есента. Когато се поставят в дупка за засаждане, корените на растението се изправят и в зависимост от вида на кореновата система са насочени надолу или настрани. При засаждане трябва да се избягват механични повреди в коренището.

В зависимост от времето божурите се нуждаят от поливане много по-рядко през есента, отколкото през пролетта. Поливането се извършва не повече от 2-3 пъти месечно. В случай на дълги периоди с липса на валежи поливането може да се извършва по-често. Когато редовните дъждове се възобновят, поливането на божури през есента напълно спира.

Как да наторите божурите точно сега?

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес