Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Още сега полейте тиквичките с това и реколтата им няма да има прибиране

12 юли 2024, 09:56 часа

В началото на юни цветовете на тиквичките активно цъфтят и се подготвят за плододаване. През този период е изключително важно да се торят растенията, така че да няма празни цветове.

Супер тор за тиквичките през юли

Агрономът Виктория Радзевская споделя от какви агротехнически практики се нуждаят тиквичките на етапа на образуване на плодове.

През юли полейте тиквичките с това и реколтата им ще е двойно по-богата

Специалистът коментира кой е този супертор, който съдържа всички елементи, необходими за развитието на растенията. Първо трябва да приготвите екстракт от суперфосфат. Необходимо е да разредите 100 грама тор в литър гореща вода и да оставите разтвора за един ден, като периодично го разклащате. След това полученият екстракт трябва да се излее в кофа с вода и да се добавят 10 грама урея, 8 грама калиев хлорид, 1 грам борна киселина, 3 грама амониев молибдат и 3 грама манганов сулфат. Всички съставки се смесват старателно, докато неразтворената утайка изчезне на дъното.

Тиквичките се поливат сутрин или вечер в корена с този разтвор, като се използват два литра от него за всеки храст. Благодарение на това торене няма да има празни цветове и растението буквално ще се обсипе с плодове.

За да дадат добра реколта, тиквичките се нуждаят не само от правилната грижа, но и от избор на подходящите съседи за тях в градината.

Добрите съседи на тиквичките

Ранните зеленчуци и билки са добър избор. Това са репички, ранно китайско зеле, спанак, горчица, копър, лук и др. По правило всички те се берат от градината някъде в началото на юли - преди храстите на тиквите да растат и да започнат масово да дават плодове. По този начин можете да използвате свободното пространство до тиквичките, без да пречите на растежа и развитието им.

Цвеклото, репичките, морковите също са добри съседи. Основното е да се спазва разстояние, така че между насажденията да има добра проветривост и големите листа от тиквичките да не покриват кореноплодите.

Близостта до „антисептични растения“ - чесън и лук ще донесе също големи ползи. Те дезинфекцират почвата, като потискат развитието на различни гъбични инфекции. Острият аромат на лук и чесън прогонва вредните насекоми от лехите.

Не забравяйте за бобовите растения, които обогатяват почвата с азот. Високият грах трябва да бъде вързан за опори, в противен случай той ще лежи върху тиквичките и ще се увие около тях. Най-добре е да засадите бобови растения от северната страна, така че да не блокират светлината и да предпазват основните насаждения от студения вятър.

Билките и цветята също са сред добрите съседи на тиквичките. Те привличат полезните опрашващи насекоми към лехите, ускоряват образуването на яйчника и подобряват вкуса на зеленчуците. Много от тези растения също отблъскват вредителите. Може да изберете сред мента, маточина, настурция, кориандър, невен, розмарин и др.

Само хитрите градинари пръскат тиквичките 2 пъти месечно с това

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес