Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви грижи се полагат за бенджамина и как да си го засадите

21 февруари 2022, 23:25 часа

Бенджаминът е от семейството на фикусите. Той е най-често срещаното стайно растение. Може да се види почти навсякъде - в дома или в офиса. Той е подобно на дърво растение с овални листа. По нашите земи е стайно растение, но в страните с по-топъл климат вирее без проблем и навън. С подходящата саксия и дренаж може да порасне голямо подобно на дърво растение. 

Какви грижи да полагате за бенджамина?

Хубаво е да се полива тогава, когато горният слой на почвата е сух. Ако го отглеждате в стая е препоръчително въздуха да не е много сух. Може да пръскате периодично листата с вода. Поставете саксията с бенджамина върху подложка пъна с вода и камъчета, но бъдете внимателни - саксията трябва да стои върху камъчетата иначе рискувате да изгният корените. Така, когато водата се изпарява листата ще поемат влагата.

От пролетта до септември, най - късно октомври торете с течен тор на всеки 15 дни. Растението има нужда от допълнително количество желязо, за да има хубав зелен цвят на листата. Може да му го набавите като добавите таблетки желязо в почвата. 

Ако листата му пожълтеят или станат на жълти петна това може да е признак за недостиг на желязо.  За да му помогнете да си го набави можете да пръскате листата му с течен тор, който има съдържание на желязо с вода. Важно е да разредите торта с вода и да не прекалявате все пак с торенето. 

Когато настъпи пролетта той ще пусне свежи листа и клонки. Тогава можете да премахнете вялите и жълти листа. Много е важно, когато отчупите листа или клонка ще забележите бяла течност на отчупеното място. Това е каучуков сок, който не бива да докосвате, тъй като причинява кожни раздразнения. Ако случайно попадне върху кожата ви, старателно се измийте.

Поставете саксията му на добре осветено място, защото светлината му е крайно необходима. Бенджаминът е изключително чувствително растение и всяка промяна на хабитата му може да забави растежа му или да залинеят листата.

Как да си засадите бенджамин?

Той се размножава от отрязъци на клонки, семена или въздушни отвори. В домашни условия най - лесно е да си го размножите като отрежете клонче и го натопите във вода. За да е ефективно и той да пусне коренчета, постарайте се да го поставите във вода веднага след като сте го отрязали и лепкавият му сок още не е изсъхнал.

За да имате красиво растение с лъскави листа ги почиствайте с влажна гъбичка или мека кърпа. 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес