Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Астри: Какво трябва да знаете за отглеждането?

15 септември 2023, 11:26 часа

Астерите, известни и като "есенни звезди", могат да бъдат чудесно допълнение към вашата градина. Съществуват различни сортове астри, подходящи за различни условия и предназначения. За да се наслаждавате на тяхната красота, е важно да знаете как да ги отглеждате правилно.

Избор на сорт: В зависимост от мястото, където планирате да засадите астри, изберете подходящ сорт. Маломерните сортове като Triumph, Dwarf Royal или Milady са подходящи за цветни лехи или бордюри. Ако искате високи, живи плетове от астри, изберете сортове като Garnington Pink, Brauman или Rote Stern, които достигат височина до 2 метра. За веранда, тераса или балкон, изберете градински сортове като Петито и Пинокио.

Това са цветята, които трябва да засадите през есента

Засаждане: Астерите могат да се отглеждат както от разсад, така и от семена. Семената трябва да бъдат третирани с антисептик преди засяване, за да се предотврати заболяването фузариоза. Астерите са поносими на различни почви, но избягвайте места със субтропични подземни води, тъй като те не търпят излишна влага.

Осветление: Астерите обичат изобилието на светлина. Недостатъчната светлина може да ги направи уязвими към брашнеста мана. За да постигнете изобилие от цветове и здрави растения, осигурете им достатъчно слънце.

Видове АСТРА и добри условия за отглеждане

Трансплантация: Трансплантацията на астри не е проблем, дори по време на цъфтеж. След 4-5 години семената трябва да се върнат на първоначалното им място за засаждане.

Техника на пресаждане: Ако искате да отгледате екземпляри с луксозни цветове, опитайте метода на многократната трансплантация. Семената се засяват, след което се разсаждат, оставят се да се вкоренят, и след това се пресаждат отново. Този процес може да се повтори няколко пъти и въпреки стреса за растенията, резултатите са изумителни.

С тези съвети и техники ще можете да се наслаждавате на красиви и здрави астри във вашата градина.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес