Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Германия: Почти половината от еврейските общности съобщават за антисемитизъм

07 октомври 2024, 17:22 часа • 681 прочитания

Повече от 40% от еврейските общности в Германия са регистрирали случаи на антисемитизъм през последната година, показва публикувано днес проучване.

Докладът е публикуван от Централния съвет на евреите на Германия по повод първата годишнина от нападението от 7 октомври срещу Израел, извършено от палестинското екстремистко движение „Хамас“.

Общо 42% от еврейските общности съобщават за случаи на антисемитизъм, като надписи по стени, обиди или заплашителни телефонни обаждания, предаде БТА.

Още: Германия даде оптимизъм на Украйна за дълбоки удари по Русия

„Еврейските общности в Германия са в извънредно положение“, заяви съветът.

Организацията е получила информация за последиците от войната в Газа, избухнала след нападението от 7 октомври миналата година, от 98 от 105 общности, които представлява.

Около 82% казват, че е станало по-опасно човек открито да живее като евреин в Германия – ръст от четири процента в сравнение с предишното проучване в края на миналата година.

Още: Италианските евреи: Антисемитизмът нараства

Еврейските общности съобщават за повишено участие в дейностите вътре в тях, но са на границата на своите емоционални и организационни възможности.

„Да, общностите оказват подкрепа на членовете си, усещането за общност се засилва, организират се повече събития, хората се адаптират“, заяви Йозеф Шустер, председател на Централния съвет на евреите. „Но над тази адаптация към извънредното положение тегне сянка (на антисемитизъм - бел. ред.). Нашето общество не трябва да позволява еврейският живот да става по-малко видим“, предупреди той.

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес