Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фицо пред украинския премиер: Гледаме "хладно" на членството ви в НАТО, други ще ви спрат за ЕС

07 октомври 2024, 16:34 часа • 723 прочитания

Словашкият премиер Роберт Фицо заяви, че не е против присъединяването на Украйна към Европейския съюз, но е по-скоро против членството на страната в НАТО.

Без пречки за ЕС, а за НАТО?

Фицо каза, че неговото правителство няма да попречи на присъединяването на Украйна към ЕС, но ще има държави, които ще са с различна позиция. „Ние няма да поставяме пречки по отношение на членството на Украйна в ЕС. Ще има страни, които ще бъдат против бързото членство на Украйна в Европейския съюз. Казвам това открито и ясно. Искаме да споделим с вас нашия опит от присъединяването. Този опит е интересен и ценен. Към членството на Украйна в НАТО се отнасяме по-скоро хладно, но ще участваме във всички конференции", бяха думите на словашкия премиер.

Украинският премиер Денис Шмигал и словашкият му колега се срещнаха в Ужгород, административният център на украинската Закарпатска област. Това се случва ден след като Фицо обяви пред медиите в страната си, че докато е на поста си, Киев няма да получи членство в Алианса: Фицо: Свободата дойде от Изтока. Украйна няма да влезе в НАТО, докато съм премиер.

Фицо подкрепя формулата за мир на Зеленски

Сега той добави, че словашкото правителство подкрепя всички мирни планове на Украйна, президента Володимир Зеленски и неговата формула за мир. Според Фицо Братислава е заинтересована от възстановяването на Украйна и от добросъседските отношения.

„Ние разбираме, че този свят трябва да бъде качествен и устойчив за вас. Трябва да имате гаранции за сигурност и ние разбираме това. Ще подкрепим всички инициативи за постигането на тази цел“, добави Фицо, цитиран от "Суспилне".

Още: Фицо: Словакия ще възобнови икономическите си отношения с Русия

Словакия обещава дори военна помощ

Словашкият премиер съобщи също, че страната му подготвя нов пакет финансова помощ за Украйна и е готова да предостави пакет военна помощ, но с несмъртоносни оръжия.

„Искаме Украйна да преживее зимата с достойнство. Готови сме да осигурим и електричество, ако е необходимо“, обобщи Фицо.

Припомняме, че откакто се завърна на власт в Братислава миналата есен, той обяви спиране на доставките на оръжия за Киев, но в същото време не забрани на словашката оръжейна индустрия да продава зад граница, включително на Украйна. В позициите си Фицо се доближава до унгарския премиер Виктор Орбан, що се отнася до санкциите срещу Москва и подкрепата на ЕС за украинската страна.

Шмигал: Няма да удължим транзита на газ с Русия

Украйна няма да удължи транзитното споразумение за газ с Русия след изтичането му, подчерта Шмигал пред словашкия си колега. Преди това Фицо изрази надежда, че Украйна ще остане транзитна страна за руския износ, който тече към Европа. Въпреки че Украйна е ключов възел за руския газ, идващ в ЕС, договорът ѝ с руския "Газпром" изтича в края на 2024 г. и няма планове за удължаването му.

"Стратегическата цел на Украйна е да наложи санкции на руския газ, за да лиши Кремъл от печалбите от продажбата на въглеводороди, заради които агресорът финансира войната. Призоваваме всички европейски държави да се откажат напълно от петрола и газа от Руската федерация", допълни украинският премиер.

"Разбираме острата зависимост на някои държави, по-специално на Словакия, от този ресурс. Но ние разчитаме на постепенна диверсификация на доставките. В същото време Украйна е готова да продължи да изпълнява задълженията си в съответствие със Споразумението за асоцииране с Европейския съюз и Договора за Енергийната харта", заяви Шмигал.

Припомняме, че Словакия продължава да купува и руски петрол, течащ по тръбопровода "Дружба". Дерогацията, дадена на Братислава от ЕС, обаче ще изтече съвсем скоро - в края на 2024 г.: След врява в ЕК и заплахи към Украйна: Още повече руски петрол потече към Унгария и Словакия.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес