Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски университет записва фиктивно студенти, за да ги спаси от мобилизация. Прокуратурата го проверява

15 октомври 2022, 11:36 часа • 2189 прочитания

Прокуратурата и главното управление на МВР в Москва провеждат проверка в университета "Синергия", чиито сътрудници са заподозрени в продажбата на справки за освобождаване от мобилизация. Това са съобщили източници от полицията, предаде Медуза.ио.

Университетът е назначавал хората фиктивно и е давал необходимите уверения, за да може те да отложат участието си във войната в Украйна. 

Изданието "Коммерсант" съобщава, че обърналите се за помощ към университета са получили справки, че са студенти. Данните за тези студенти са изпращани във военните окръжия. До момента е известно за 800 такива случая. 

На лов за мобилизирани: В Санкт Петербург военни устройват капани на мъжете по входовете (ВИДЕО)

Образувано е наказателно дело за мошеничество в особено големи размери. На 14 октомври в университета и жилищата на неговите служители са били проведени обиски и изземване на документи. 

От пресцентъра на университета съобщиха, че сътрудниците, за които се предполага, че са издавали документи срещу заплащане са установени. Колко е броят на тези хора не се уточнява. 

Припомняме, че на 21 септември в Русия беше обявена "частична мобилизация". От министерството на отбраната уверяваха, че тя ще засегне 300 хил. души. По информация на Медуза.ио могат да бъдат призовани около 1 милион души. 

Според независими наблюдатели към 5 октомври в 53 руски региона са мобилизирани 213 хил. души. На 14 октомври руският президент Владимир Путин заяви, че вече са мобилизирани 222 хил. души. От тях 33 хил. се намират в подразделенията, а а 16 хил. изпълняват бойни задачи. 

Възможност за отлагане на мобилизация е предоставена на студенти от държавни университети, които учат присъствено или в смесена форма на обучение и получават първото си висше образование. По-късно мярката стана валидна и за студентите от частните университети. 

Путин: Частичната мобилизация скоро ще приключи

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес