Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жителите на руската Курска област масово искат да се преместят в Украйна

05 октомври 2024, 14:30 часа • 4185 прочитания

В руската Курска област, където от два месеца е назначено украинско военно комендантство, се наблюдава следният парадокс - украинците, завзели тази територия, снабдяват местното руско население с вода, храна, лекарства, дърва за огрев, опитват се да поправят водоснабдяването и въобще да подобрят живота на местното население. Руската армия пък не спира усилено да бомбардира по своите и периодично разрушава това, което украинците се опитват да направят, за да решат проблемите на редовите руснаци.

Ситуацията е стигнала до точка, която е почти комична - местните руснаци, разочаровани от собственото си правителство, вече открито говорят, че искат да се преместят в Украйна.

Това разказа Олексий Дмитрашковски, представител на украинското военно комендантство в Курска област, пред телевизия "Апостроф".

Още: Все им е тая: Интересът на руснаците към отбраната на Курск е спаднал 3 пъти след пробива на ВСУ

"Много голям брой хора вече казват на глас, че искат да заминат за Украйна, тъй като не вярват на своето правителство, което ги изостави", казва той.

Масираните руски бомбардировки по своите той коментира така:

"Умът не го побира това, което прави Русия. Виждаме кратер, изгоряла подстанция, виждаме повредени къщи. Всичко, което украинската армия се опита да направи за град Суджа, беше зачертано с един взрив", показва той пораженията от поредната руска бомба над града.

В същото време украинското военно комендантство се опитва да подготви населението на Суджа в Курска област за студените зимни месеци, които предстоят. 

Още: Руската пропагандна машина иска тотални бомбардировки в Курск: Реакциите на местни жители (ОБЗОР - ВИДЕО)

"Комендантството се опитва да помогне на хората с всичките им проблеми. Носим им вода, хляб и различни други хранителни продукти. Имаше опит да поправим водоснабдяването, но заради постоянния обстрел, включително с FPV дронове и бомби, генераторът отказа, така че за момента това е невъзможно", поясни Дмитрашковски.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес