Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Премиерът на Румъния: На 99,9% тази година ще влезем в Шенген

18 октомври 2024, 16:55 часа • 583 прочитания

Докато България и Румъния дружно чакат да станат пълноправни членове на Шенгенското пространство за безгранични пътувания, премиерът на северната ни съседка Марчел Чолаку изрази оптимизъм, че това ще се случи още до края на годината.

Той смята, че влизането през 2024 г. на Румъния в Шенген и по суша, а не само по море и въздух, е сигурно на почти 100%.

"Както добре знаете, изборите в Австрия завършиха, още не са съставили новото правителство. Аз бих искал да го сформират със социалдемократите този път, защото, както знаете, г-н канцлерът (Карл) Нехамер е от семейството на Европейската народна партия (ЕНП) - същото семейство, към което принадлежи и Национално-либералната партия. Но нека ви кажа с 99,9 процента сигурност - тази година Румъния ще влезе в Шенген", заяви Марчел Чолаку, цитиран от БТА, по време на посещение на строящ се участък от магистрала в източния окръг Бузъу.

Още: Победителите в Австрия - създадени от нацистите и следващи Орбан: Какво значи това за Европа?

Той споммена Австрия, защото страната продължава да блокира пълноправното членство в Шенген на Румъния и България. Към момента не е обсъждано разделяне на двете страни по пътя им към Шенгенското пространство.

Снимка: Facebook, Marcel Ciolacu

Развитието около темата "Шенген" за България

По-рано този месец австрийският служебен вътрешен министър Герхард Карнер обяви, че Виена още не е готова да свали ветото върху срещу България и Румъния за сухопътен Шенген. Страната ни бе приета частично в Шенген по времето на кабинета "Денков - Габриел" - по въздух и море, но през сухопътните граници с останалите страни членки се минава с ограничения до вземането на окончателно решение.

Още: Австрия отново охлади амбициите ни за сухопътен Шенген

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон призова за отпадане на сухопътните граници за България и Румъния в Шенген до края на годината.

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви пред Европейския парламент, че ще направи предложение двете страни да влязат в безграничното пространство "към края на годината": Орбан обеща да предложи България за Шенген по време на унгарското европредседателство (ВИДЕО).

По време на срещата на върха на евролидерите в Брюксел на 17 октомври служебният премиер Димитър Главчев отказа да коментира кога ще имаме новини за единно европейско решение по темата: Главчев от Брюксел: Кога се очаква развитие по Шенген и каква е позицията ни за Близкия изток?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес