Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Кюстендил проведе кръгла маса на тема "Българите на Балканите"

18 октомври 2024, 18:20 часа • 410 прочитания

Община Кюстендил бе домакин на #кръгла маса на тема „Българите на Балканите отвъд границата след 1878 г. Кодът на оцеляването“.

Събитието се провежда под #патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова, която взе участие в дискусията.

Организатор е Университета по библиотекознание, катедра „ Култура, историческо наследство и туризъм“.

Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов приветства с добре дошли в Кюстендил участниците в #кръглата маса. „За мен е изключителна чест да ви посрещнем в Кюстендил. Град с 8 000 години история като селище и 2 000 години като град. Град , който се намира на две граници - с Република Сърбия и Република Северна Македония“, каза инж. Атанасов. Той подчерта, че жителите на Кюстендил живеят с проблемите на нашите #сънародници , които са от другата страна на границата. Кметът даде конкретни примери от работата му като общински съветник по разрешаване на проблема със #замърсяването на водата в Босилеград и река Драговищица от мините в Република Сърбия. Инж. Атанасов посочи и положителни примери за #комуникация и #взаимопомощ на ниво общини като участие в културни събития и оказване на съдействие в различни ситуации.

В #дискусията се включиха представители на българските общности от 7 страни- Албания, Гърция, Косово, Северна Македония, Сърбия , Румъния и Турция, както и представители на Министерство на образованието, Министерство на социалната политика и на Министерство на външните работи.

„Не гледайте на днешната #среща като на представяне на един научен проект. Той е само повод и аз искам да ви предложа да бъде първа среща по тези теми, но не и последна", каза Илияна Йотова.

##Вицепрезидентът посочи, че от началото на първия мандат се говори активно за много проблеми, които имат българите, живеещи извън пределите на страната. Търсени и намирани са решения, като целта е била да се направи така, че българските общности да имат своето заслужено място зад граница, да се ползват с уважението на местните и национални власти и да имат всички права, които се гарантират в Европа.

Кръглата маса се проведе в рамките на #проекта „Българите на Балканите отвъд границата след 1878 г. Кодът на оцеляването“ към Фонд „Научни изследвания“ – Министерство на образованието и науката. Ръководител на проекта е проф. Боряна Бужашка от Университета по библиотекознание и информационни технологии с участието на #преподаватели от висшето учебно заведение и изследователи от Института за исторически изследвания при Българската академия на науките.

Още: Община Кюстендил предоставя безплатно спортната база на стадион "Осогово"

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес