Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След изборите данъците ще се вдигнат неизбежно: Говори макроикономистът Любомир Дацов (ВИДЕО)

16 октомври 2024, 19:30 часа • 1789 прочитания

На мен ми изглежда вече почти неизбежно вдигането на данъците след изборите. Това каза в предаването “Студио Actualno“ макроикономистът и финансист Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите и член на фискалния съвет:

Още: Или трябва да се вдигнат данъците, или да се ограничат разходите: Финансист за Бюджет 2025

“През последните години властта, във всичките си популистки начинания, много често играе с профсъюзите. Сега виждам отново, че те се засилиха и предлагат всякакви претоплени неща. Нека да кажа първо за тази дискусия за плоския данък.

Пълни глупости са, че ще съберат повече пари, ако отменят плоския данък. Това изобщо не е вярно, точно обратното, те ще съберат доста по-малко пари. Само че от гледна точка на политиката някой ще трябва да отговори ние кой труд в България стимулираме. Висококвалифицираният, добре платеният, или неквалифицираният труд на едно почти неграмотно население, което няма много добри трудови навици. Т.е. ние през това директно ще увеличим данъците приблизително с 20% на средно работещите. Ако някой ви разправя, че ще се увеличат данъците на по-богатите и те ще ги плащат, това просто са смешни неща и той живее на друга планета.

Още: Данъци, валутен борд, национализация на пенсии: Говорене за черни сценарии за бюджетния дефицит

Връзката между приходите и разходите не е абсолютно обвързана. Приходната част си работи като структура, тя е свързана с икономиката. А пък какво правиш в разходната част, това води всъщност до това, което се нарича дефицит. И вече дефицитът би трябвало да можеш да го финансираш с дълг. В дългосрочен план, ако не искаш да имаш чак толкова голям дълг, или не можеш да си го позволиш, вдигаш данъците.

Популизмът е вече такъв, че... Защо преди избори, след изборите.“

Още: Проблемът с бюджета е много сериозен: Говори Евгений Кънев

Според Любомир Дацов бюджетният дефицит от 4 млрд. лв. за последните месеци е огромен. Ако продължим да харчим, трудно ще се вместим в разрешените за тази година 6 млрд. лв.

Догодина е възможно да имаме по-нисък Брутен вътрешен продукт (БВП) и по-ниска инфлация, прогнозира макроикономистът.

Той коментира и доклада на бившия председател на Европейската централна банка Марио Драги.

Още: За първи път от години: Все повече държави увеличават корпоративния данък

Още – във видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес