Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Благоевград проведе открита дискусия с гражданите за смяна на отоплителните уреди

18 октомври 2024, 18:15 часа • 341 прочитания

Експерти от Община Благоевград проведоха информационна среща с жителите на областния център, на която разясниха условията за кандидатстване за безплатна подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление.  

Интерес към срещата, проведена в четвъртък във фоайето на Младежкия дом, проявиха десетки жители на Благоевград, които използват уреди на твърдо гориво, но искат да ги заменят с по-екологични отоплителни системи.

На информационната среща гражданите активно задаваха въпроси и получиха подробна информация относно условията и сроковете за кандидатстване за безплатна подмяна на отоплителни уреди на твърдо гориво (печки и котли) с климатици, термопомпи и печки на пелети. Бяха представени и възможните алтернативи за отопление, необходимите документи и правилния начин за попълването им, както и стъпките от подаването на заявление до сключването на договори с одобрените кандидати.

Подмяната на отоплителните уреди на твърдо гориво с алтернативи като климатици, термопомпи и печки на пелети ще доведе до намаляване на замърсяването от битовото отопление, подобряване на качеството на въздуха и осигуряване на по-добра жизнена среда за жителите на община Благоевград.

Информационни срещи предстои да се проведат и в други населени места от общината по следния график: 

1. с. Покровник – Кметството, 24 октомври 2024 г. (четвъртък) от 18:00 до 20:00 часа 

2. с. Бело поле – Кметството, 31 октомври 2024 г. (четвъртък) от 18:00 до 20:00 часа 

3. с. Рилци – Кметството, 7 ноември 2024 г. (четвъртък) от 18:00 до 20:00 часа 

4. с. Зелен дол – Кметството, 14 ноември 2024 г. (четвъртък) от 18:00 до 20:00 часа 

Подробна информация относно условията за кандидатстване, както и образците на необходимите документи, са публикувани на официалната страница на Община Благоевград тук.

Информационните срещи се организират в изпълнение на проект № BG16FFPR002-5.002-0001 „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление на територията на община Благоевград“ е финансиран по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16FFPR002-5.002 „ЗА ПО-ЧИСТ ВЪЗДУХ!“ (2), по приоритет 5 „Въздух“ на Програма „Околна среда“ 2021-2027 г., съфинансирана от Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет на Република България.

Още: Кметът на Благоевград предлага ясен регламент за избор на одитори за годишните финансови отчети

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес