Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Музеят на Серж Генсбур в Париж в тежко финансово състояние след само година съществуване

04 октомври 2024, 14:30 часа • 484 прочитания

Неплатени сметки, съмнително управление и разногласия между партньорите - година след откриването си къщата-музей в Париж, посветена на творчеството на френския музикант и автор на песни Серж Генсбур, вече има финансови затруднения, предаде АФП.

При преустановени плащания от 9 август, компанията оператор на частния имот на Серж Генсбур и неговите пристройки (SEHPSGA) е подала молба за обявяване в несъстоятелност, която е удовлетворена от Търговския съд на Париж на 18 септември. Предстои съдът да разгледа степента и средствата, с които "Мезон Генсбур" може да излезе от това затруднение, и да се произнесе на заседание през ноември.

За музея на Серж Генсбур

Снимка: Getty Images

Легендарното "леговище" на Генсбур във френската столица отвори врати за обществеността на 20 септември 2023 г. - постижение на дъщеря му Шарлот Генсбур, която е негов собственик и го е запазила непокътнато. 

Серж Генсбур живее 22 години в парижкия си дом до смъртта си през 1991 г. Точно срещу него се намират музеят, който проследява творчеството му, както и пиано барът "Генсбар". Подкрепена от публични партньори и луксозната марка "Saint Laurent", и аплодирана от обществеността, къщата-музей "Мезон Генсбур" има резервирани посещения до края на годината. Зад тази фасада обаче прозира влошено финансово състояние, както разкрива специализирана медия за икономически разследвания, пише БТА.

Още: Открита е уникалната инсталация, разработена от Айнщайн за единствения му експеримент

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес