Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МОК поставя ултиматум: Бъдещето на българския бокс на олимпийските игри под въпрос

04 октомври 2024, 17:46 часа • 414 прочитания

Международният олимпийски комитет (МОК) изпрати 206 писма до всички национални комитети, с които информира, че националните боксови федерации, които останат членове на Международната боксова асоциация (IBA), ще загубят всичките си права. В допълнение на това самите национални комитети нямат право да поддържат каквито и да е отношения с тях. От Българския олимпийски комитет (БОК) потвърдиха за получаването на такова писмо, и добавиха, че то ще бъде препратено на боксовата ни централа, която трябва да вземе сама решение, съобщи "Сега".

МОК изпрати ултиматум за изключване на бокса от олимпийската програма 

Ултиматумът, който пряко засяга българския бокс, е поредната и изглежда решаваща стъпка във "войната" на МОК срещу IBA. В писмото МОК заявява, че националните боксови федерации трябва да действат в интерес на своите спортисти и да осигурят бъдещето на спорта на олимпийската сцена.

След Париж 2024 боксът бе изключен от програмата за Игрите в Лос Анджелис 2028. МОК трябва да има партньорска международна федерация по бокс до началото на 2025 г., за да промени съдбата на спорта за престоящия олимпийски цикъл. Ако БФБокс обаче иска родните състезатели да участват и занапред на олимпийски игри, ще трябва да се съобрази с искането на МОК и да напусне IBA.

Преди седмици Световния бокс направи призив към федерациите за запазване на спорта на олимпийските игри.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес