Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК обвини Италия в дискриминация на учителите

04 октомври 2024, 17:38 часа • 494 прочитания

Европейската комисия предявява иск срещу Италия пред Съда на ЕС за това, че не е сложила край на прекомерното използване на временни договори и дискриминационните условия на труд в училищата, пише италианската агенция ANSA.

Какъв е проблемът?

Въпросите са свързани със злоупотребата с временните договори и признаването на прослужено им време.

ЕК твърди, че законодателството относно заплатите на учителите с временен трудов договор в държавните училища „не предвижда повишаване на заплатите въз основа на предишни периоди на служба“ и представлява „дискриминация срещу учителите, наети на постоянна основа“.

Комисията смята, че „усилията на властите досега са били недостатъчни“. ОЩЕ: Само глобите не помагат: Италия връща оценките за поведение в училищата 

Споровете в Италия

От своя страна министърът на образованието Джузепе Валдитара отговаря, че отдавна е представил на Комисията необходимостта от преразглеждане на системата за наемане на италиански учители, „преодолявайки твърдостта на реформата, която създава обективна дискриминация в ущърб учителите, наети временно.

Опозицията мисли по друг начин. „През 2017 г., благодарение на работата на Демократическата партия, бяхме подготвили правила, които щяха да гарантират прогресивното намаляване на броя на временните учители, чрез добре структурирана система за обучение и набиране на персонал във връзка с поредица от конкурси. За съжаление, поради идеологически и национални причини тази система е премахната“, казва Ирен Манзи, училищен мениджър на Демократическата партия. ОЩЕ: Министърът на образованието предлага пилотен проект да определи дали да се забранят телефоните в час

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес