Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел е поразил огромен тунел между Ливан и Сирия, през който са влизали ирански оръжия

04 октомври 2024, 14:59 часа • 1718 прочитания

Израелските военни съобщават, че през нощта на 3 срещу 4 октомври изтребители са поразили 3,5-километров тунел, който преминава между Ливан и Сирия. Той е бил използван от шиитската групировка „Хизбула“ за контрабанда на ирански оръжия.

Според Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) тунелът е бил управляван от подразделение 4400 на "Хизбула", което е натоварено със задачата да доставя оръжия от Иран и неговите пълномощници в Ливан.

Ударът е унищожил тунела, през който са били транспортирани и съхранявани оръжия, както и сгради, складове за оръжия и друга инфраструктура в околността, съобщават израелските военни.

Още: Али Хаменей: Търпението ни свърши, сега ще използваме сила, която ще разтърси Израел (ВИДЕО)

Засегнат е граничен пункт между Ливан и Сирия

Отделен нощен удар е бил насочен към „инфраструктурата“ на граничния пункт "Маснаа" между Ливан и Сирия, след като ЦАХАЛ заявиха, че са установили опити за доставка на ирански оръжия на "Хизбула". Според ливанските власти обаче така е бил отрязан пътят, по който гражданите бягат към Сирия след началото на сухопътните операции на Израел: Израелски удар отряза главния път към Сирия, откъдето бягат хиляди ливанци (ВИДЕО).

ЦАХАЛ заявиха, че са увеличили усилията си да предотвратят доставката на оръжия от Иран за "Хизбула" през Сирия. Във вторник командирът на подразделение 4400 на шиитската групировка беше убит при удар по Бейрут.

Междувременно пак се съобщава за израелско нападение по южните предградия на Бейрут, конкретно в Дахия.

Още: 690 деца са ранени в Ливан в последните седмици

 

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес