Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради путинизма: ЕС каза "стоп" на срещите на високо ниво с Грузия

04 октомври 2024, 17:31 часа • 496 прочитания

ЕС преустанови всички срещи на високо ниво с грузинските власти поради антизападната и антиевропейска реторика и действия на управляващата партия "Грузинска мечта". Потвърждение за решението направи посланикът на ЕС в Грузия Павел Герчински, цитиран от "Ехото на Кавказ" (едно от регионалните подразделения на "Радио Свободна Европа").

"Ако Грузия стане еднопартийна държава, където политическата опозиция е забранена и гражданското общество е принудено да отиде в чужбина, ако правата на малцинствата не бъдат защитени, Грузия няма да може да стане член на Европейския съюз нито днес, нито утре, нито вдругиден", каза Герчински.

Още: Въпреки несъгласието на президента Грузия прие закона, ограничаващ правата на ЛГБТИ

"Обсъдихме как трябва да подходим към антизападния и антиевропейския подход на управление, пропагандата и теориите на конспирацията и решихме да нямаме контакти на високо ниво със сегашното грузинско правителство. Ето защо не е имало контакти на високо ниво посещения в Грузия или срещи на високо ниво с грузинските власти в Брюксел през последните месеци", подчерта Герчински, като посочи, че обсъждането за подхода е било вътрешен процес между страните членки.

Дипломатът припомни, че Европейският съюз се основава на определени ценности, които "не подлежат на преговори".

"Тези ценности са свобода, демокрация, върховенство на закона, права на малцинствата и ние искрено се надяваме, че на изборите на 26 октомври грузинският народ ще избере ново правителство, което ще бъде вярно на тези ценности", коментира Павел Герчински и призова гражданите на Грузия за активно участие в предстоящите избори.

Още: Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

"От вас зависи, грузинци, да решите за коя партия да гласувате, но трябва да кажа: моля, отидете и гласувайте, вашият глас наистина е много важен. Искрено се надяваме, че избирателната активност на предстоящите избори на 26 октомври ще бъде исторически висока и вие заедно ще определите бъдещето на вашата страна", каза посланикът пред "Ехото на Кавказ".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес