Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ERP системата, която свежда месечното приключване до 10 минути

10 октомври 2024, 09:00 часа • 616 прочитания

От производство, през дистрибуция до услугизнаете ли, че между тези на пръв поглед различни бизнес сфери има общи базови процеси, които можете да управлявате по-ефективно? Инструментът, който има потенциала да промени играта във ваша полза е добре познатият софтуер за планиране на ресурсите на предприятието (ERP).

Спирачки пред компаниите, които имат нужда от подобно решение, но отлагат инвестицията в него са рискът да похарчат цяло състояние за система, която всъщност не покрива техните нужди, както и проектът да се проточи с месеци и дори години.

Тук идва въпросът: Съществува ли софтуер, който разполага с всичко необходимо за оптимизиране на управлението на бизнеса, но е изчистен от излишни функционалности и може да заработи бързо?

На база 18-годишния си опит във внедряването на софтуерни решения и богато ноу-хау от проекти в различни индустрии, екипът на консултантската ИТ компания Balkan Services разработи  готов ERP продукт, които пасва на това описание.

„По време на многото на брой внедрявания на ERP системи в компании от различни индустрии успяхме да определим кои са основните затруднения при управлението на бизнес процесите и създадохме решение, с което да ги улесним“. Това разказа Антоанета Зайкова, управляващ ERP консултант в Balkan Services. Екипът на ИТ компанията ревизирал наученото от всички тези внедрявания през годините и намерил „най-малкото общо кратно между тях“.

„Създадена беше една базова функционалност, която всяка ERP система трябва да има и която обхваща всички ключови бизнес процеси – няма бизнес без процесите в Enterpoint“, категорична е Антоанета Зайкова.

В този софтуер е обхванато управлението на финанси, счетоводство, склад, доставки, продажби, клиенти, артикули, покупки. Той предоставя възможност за надграждане с допълнителни функционалности, отговарящи на нуждите на компанията.

„Леко“ облачно софтуерно решение

За разлика от традиционните ERP системи, които се нуждаят от ИТ инфраструктура на място и постоянна поддръжка, базираният в облака Enterpoint представлява базово и сигурно решение, което не се нуждае от инвестиции в хардуер. То е винаги актуално, тъй като работи само с последна версия на софтуера и е изцяло съобразено с българското законодателство и счетоводни стандарти.

Цената на ERP продукта е фиксирана, а внедряването му отнема около месец - това е 12 пъти по-бързо от конфигурацията на стандартно ERP решение. 

Ускореното внедряване на Enterpoint позволява бързо стартиране на работа със системата, което все пак се съобразява и с темпото на всяка отделна компания.

„Посвещаваме много време на обучение на потребителите и на отговори на въпросите им, които обичайно възникват по време на работата с новата система. Така сме сигурни, че клиентите ни са максимално спокойни и подготвени за промяната“, подчерта управляващият ERP консултант в Balkan Services.

Допълнително улеснение за потребителите, което опосредства бързото му въвеждане в експлоатация е лесният за работа интерфейс на български език.

“Обратната връзка сочи, че потребителите свикват лесно с Enterpoint, припознават го бързо и работят успешно с него“, споделят от екипа на Balkan Services.

Софтуерът расте

заедно с бизнеса

Enterpoint има предварително изградени и заложени стандартни процеси, изчистен е от ненужни функционалности, които объркват потребителите и затрудняват тяхната работа.

Софтуерното решение на Balkan Services позволява лесно надграждане. Това означава, че системата може да се развива заедно с компанията и да се адаптира още по-точно спрямо нуждите й.

От производство през дистрибуция до услуги

Архитектурата на продукта позволява разгръщане в производствени компании. Това е важно, защото всяко производство е специфично, а тази ERP система може да се напасва в зависимост от нуждите на бизнеса.

„Основата на Enterpoint лежи на много добра ERP платформа, която дава възможност за конфигуриране на сложни процеси“, обясни Антоанета Зайкова. Това е важно, защото други решения за управление на бизнеса покриват базовите функционалности, но не позволяват персонализиране.

Да вземем за пример и различен вид бизнес - търговия на едро.

Софтуерът позволява на фирмите мигновено да започнат да обслужват търговските си процеси и да работят с клиенти и доставчици.

Това е така, защото системата им помага да „изчистят“ бизнес процесите си, без да ги натоварва с ненужна информация.

„Някои софтуери показват екран с много полета, 90% от които не са необходими за ежедневната работа на компаниите“, поясни експертът и допълни, че Enterpoint е решение, което води бизнеса по правилния за всяка дейност процес и не позволява грешни стъпки.

„В този софтуер са заложени най-добрите практики в управлението на ключовите за бизнеса процеси, но са опростени“, обобщи тя.

Оптимизация на месечното счетоводно приключване

Една от съществените ползи от ERP системата в посока улеснение на работния процес касае счетоводството. Месечното приключване в Enterpoint може да се случи с няколко клика и отнема под 10 минути - за сравнение стандартното решение отнема няколко дни.

Важно е да отбележим, че ERP системата е свързана не просто с финансите на фирмата, а с управлението на процесите в нея.

Платформата подобрява производителността, увеличавайки вътрешнофирмената ефективност чрез намаляване на времето, необходимо за завършване на всеки един бизнес процес.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес