Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ураганът "Милтън" е новият фактор при цената на петрола

10 октомври 2024, 09:54 часа • 622 прочитания

Цената на петрола се повиши в сутрешната търговия, подкрепена от скока в търсенето на горива, след като ураганът "Милтън", връхлетя върху американския щат Флорида, предаде Ройтерс. Продължават и опасенията за потенциални прекъсвания на доставките в Близкия изток на фона на повишеното напрежение между Израел и големия производител на петрол Иран.

Цените 

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се повишиха с 63 цента, или 0,8 на сто, до 77,21 долара за барел.

Още: Обрат при цената на петрола заради Близкия изток

Котировките на американския лек суров петрол се повишиха с 63 цента или 0,9 на сто до 73,87 долара за барел.

Ураганът 

Най-големият производител и потребител на петрол в света беше ударен от втора голяма буря в рамките на месец - урагана "Милтън", който достигна западното крайбрежие на Флорида, предизвиквайки торнадо и приливи.

Още: Силата на урагана "Милтън": Анимиран модел (ВИДЕО)

Бурята вече увеличи търсенето на бензин в щата, като около една четвърт от бензиностанциите разпродаваха запасите, което спомогна за поддържане на цените на суровия петрол.

Напрежението по оста Израел - Иран 

Цените бяха подкрепени допълнително от продължаващото напрежението между Израел и Иран на фона на изказване на израелския министър на отбраната Йоав Галант, който обеща ответния удар срещу Иран да бъде "смъртоносен, прецизен и изненадващ".

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес