Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Внасяне на премиер ще е като със съдиите във футбола ни": Георги Киряков с прогноза за кабинет (ВИДЕО)

09 октомври 2024, 16:30 часа • 2137 прочитания

Равноотдалеченият премиер е тема, която се дискутира все повече в разгара на предизборната кампания, но изглежда, че идеята на ПП-ДБ не събира достатъчно привърженици сред политическите сили. Политологът Георги Киряков коментира в Студио Actualno, че това е "бягане покрай основния проблем - невъзможността на партиите да постигнат консенсус как да бъде управлявана държавата".

Още: Премиер, подкрепен широко и далеч от всички партии: ПП-ДБ още няма име

Относно предложението на Кирил Петков партиите да мислят за премиер тип Марио Драги, политологът се пошегува, че можем да поканим и бившия германски канцлер Ангела Меркел, която е в пенсия и, така или иначе, няма работа. "Пробвано е във футбола с внасяне на съдии отвън, за да се елиминира възможността от манипулация на българска почва. Не сработи този модел. Няма да сработи и с българската политика. Не говоря за внасянето на премиер, въпреки че имаме традиция – двама внесени царе, включително още един министър-председател, наследник на тази българска монархическа традиция. И Господ да слезе на Земята, ще го декласират политически, ще кажат: „Той не става“", смята Киряков.

Още: Гюнер Тахир: Пеевски е чуждо тяло в ДПС, и то не заради етническия му произход (ВИДЕО)

Последователите на култове

Той коментира, че хората със сигурност искат редовен кабинет, който да започне да управлява и да преодолява множеството кризи. "Политиците са се еманципирали от гласоподавателите. Не се съобразяват почти по никакъв начин с общия брой избиратели. Всеки се опитва да се съобразява само с един тесен кръг най-верни привърженици, най-ентусиазирани последователи на култове – култът към Слави Трифонов, култът към Бойко Борисов. Това е изключително пагубно. Когато ти мислиш политиката през тази призма – през категориите вяра, харизма, култ – няма как хората да са доволни от тези процеси (...) Избирателите поставят един дневен ред, политиците поставят друг и тези два дневни реда се сблъскват. Няма точка в далечината, в която ще се сближат", заяви Киряков.

Гледайте още във видеото: има ли подадена ръка от ГЕРБ-СДС към ДПС-Пеевски; защо се купуват гласове; прогнозата на Георги Киряков ще има ли редовно правителство.

Водещ: Мирослав Димитров

Още: Какво казват политиците на хората: Анализ на предизборната кампания от Бояна Бозаджиева (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес