Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ливан обмисля създаването на "сглобяеми села" за разселените от войната

10 октомври 2024, 06:25 часа • 559 прочитания

Ливан обмисля създаването на поне две сглобяеми „села“, които да помогнат за приютяването на стотици хиляди цивилни, разселени от интензивните израелски бомбардировки, предаде БГНЕС. 

Още: САЩ: Израел трябва да избягва военни действия в Ливан, подобни на тези в Газа

Очертани варианти за подслон

Министърът на околната среда Насер Ясин, който оглавява правителствения отдел за управление на бедствията, заяви, че в „работен документ“ са очертани варианти за подслон, включително „създаване на готови домове на някои открити обществени площи“.

„Въпросът зависи от редица критерии, свързани с въпроса за инфраструктурата, както и със социалните въпроси и въпросите на сигурността“, каза той в изявление, разпространено от кабинета на министър-председателя Наджиб Микати.

По думите му има две места, където могат да бъдат създадени сглобяеми къщи в сътрудничество с приятелски страни, включително арабски страни, които са изразили готовност да покрият изграждането на тези селища. 

Над 1000 души са загинали в Ливан

Такова предложение се прави за първи път, след като през миналия месец се стигна до драматична ескалация на продължилите близо година трансгранични престрелки между Израел и Хизбула.

Много от разселените в Ливан се настаняват при роднини или наемат жилища, но тези, които нямат друга алтернатива, спят по улиците. Според официални данни на АФП от 23 септември насам в Ливан са загинали повече от 1200 души.

Още преди ескалацията на напрежението Ливан бе обхванат от петгодишна икономическа криза, която доведе до бедност за много хора и затрудни правителството в осигуряването на основни услуги. 

Още: САЩ в преговори с Иран за примирие на всички фронтове? Разцепление между "Хизбула" и "Хамас"

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес