Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

The Merch Studio: Първата българска компания, специализирана в създаването на силен и запомнящ се мърч

10 октомври 2024, 10:00 часа • 854 прочитания

Наближава времето, в което много фирми ще започнат да ни раздават свои календари, тефтери и химикалки, с които да ни пожелаят "Весели празници". И ние ще се чудим на кого да ги дадем, къде да ги приберем и ще ги забравим почти на момента.

А може да е по-идейно, по-практично и много по-смислено. Особено ако в играта влязат Диана и Николай от The Merch Studio. Това е български дизайн и криейтив бранд, който предоставя цялостна услуга от-до. The Merch Studio е първата компания в България, която предлага изцяло специализирана услуга за създаване на мърч.

В специално интервю за Actualno.com те ни разказаха какво всъщност представлява мърчът и защо е толкова важно да има фирмена стратегия за създаването му. Дадоха ни и примери за качествен мърч не само за чужди компании, но и за популярни личности.

Прочетете какво ни казаха и сами ще се убедите, че времето на оригиналния мърч в България вече е дошло и именно The Merch Studio може да са хората, които най-после да променят скучната картинка.

-------------------------------------------------------------

Представете се на нашите читатели? Кои сте вие, за какво се борите и как смятате да постигнете целите си?

Здравейте, ние сме Ники и Диди или заедно - The Merch Studio. И двамата имаме дългогодишен опит в сферата на маркетинга и промотирането на продукти и брандове. Смятаме, че в България има много хубави продукти и услуги, които могат да се възползват от мърча като допълнителен комуникационен канал, както и като допълнителен паричен поток. Това, разбира се, може да се случи, само ако е изпълнен както трябва - което ние правим.

Диана Стоянова и Николай Димов от The Merch Studio

Когато чуят думичката "мърч" или "мърчандайз", много хора си представят основно фен артикули на групи и изпълнители, но понятието не се изчерпва само с това. Какво генерално представлява мърчът и защо е толкова важен той за имиджа на една компания?

Мърч е продукт, който носи логото на бранда и конкретна добавена стойност за потребителя. Разбира се, често тази дума в очите на бизнеса и потребителя значи календар, тениска и/или химикалка. Това не е мърч, тъй като ролята му за бранда, а и стратегията му за предлагане са неясни.

За нас мърчът трябва да бъде добре планиран, обмислен и създаден като дългосрочна инвестиция в комуникационно и стратегическо отношение. Това значи добра идея, добър дизайн и изпълнение, което да носи стойност, както за бранда, така и за потребителя. Всичко останало е ненужно печатане на материали и засилване на и без това силната "хипер консумация".

Какви са предимствата на това един бранд да развие собствен мърч? Има ли основни правила или зрялост на брандовете, преди да стартират създаването на свой мърч?

Определено предимствата са много - от това, че се развива допълнителен комуникационен канал на бранда, дотам, че този мърч превръща най-големите фенове на бранда в посланици на марката. В зависимост от стратегията, която стои зад създаването на мърч продуктите, те могат да помогнат за популяризиране на конкретна кампания, за стимулиране на продажби и дори за създаване на бъндъл продукти, в които има ексклузивен мърч.

По-интересното тук е "Трябва ли зрялост" - и да, и не. Има брандове, които имат мърч от самото начало и той е част от комуникационната им стратегия. Друг е въпросът колко е разпознаваем този мърч. Ето тук идва нашата добавена стойност - не просто да създадем материал, а и да помислим как да го представим на клиента и къде да го позиционираме така, че да бъде интересен и да работи за целите на марката. Разбира се, зависи дали брандът е услуга, или продукт, дали има онлайн магазин, или не, както и какъв е основния му таргет. Всички тези фактори влизат в сложно уравнение, което се решава индивидуално за всеки бранд. Може стратегически да се заложи на само един тестови продукт или на серия от продукти, които да се пуснат в онлайн магазина на конкретния бранд. Също така за наши клиенти развиваме мърч, който се предлага само в лоялната програма на бранда, трета стратегия може да се реализира чрез инфлуенсъри, чрез които да се пусне мърчът, което да даде допълнителна валидация на бранда. 

Стандартният рекламен мърч, на който разчитат мнозинството от компаниите в България, е "нещо средно" между реклама и практична насоченост – календар, тефтер, химикалка и др. Дошло ли е времето за революция в тази насока и ако да, вие какви идеи бихте дали, за да разбиете клишетата? 

Няма какво да се лъжем, огромна част от календарите, тефтерите и химикалите са в някой шкаф и събират прах или се преподаряват, понеже никому не са нужни. Този тип продукти не носи стойност за потребителите, освен ако не е направен с мисъл за този, който ще я ползва и е нещо различно и уникално. Затова със сигурност е нужно тази индустрия да се подобри и това е една от основните ни цели. 

Всеки продукт трябва да бъде създаден с мисъл за нуждата на клиентите - иначе от него няма много смисъл. Времето винаги е било тук, а "революционно" не е самото нещо, а това как изглежда и на кого говори. Една тениска може да бъде използвана за сън или за парти - и това зависи от силата на бранда върху нея и хубавия дизайн и кройка, както и материала, от който е направена. Това е стратегическо решение и трябва да бъде направено с мисъл за бъдещето на компанията. 

Защо у нас разчупеният фирмен мърч не се среща често? От страх или по-скоро от нежелание?

В България като цяло няма много интересен мърч. Една от причините за това е липсата на знание с какво може да допринесе за бранда, както и разбиране за процеса по създаването му. Има концептуален период между идеята и продукцията, в който много често се изясняват детайли като - какво точно да бъде, колко "смело" да е посланието така, че да отива/стои на тона на бранда и т.н. Страхът и нежеланието са провокирани от липса на информираност, това е.

Има ли добри и интересни мърч практики в чужбина? Има ли трендове, които се задават?

Според нас едни от най-хубавите примери за мърч идват от киноиндустрията, която отдавна е открила, че една история или герой могат да живеят много по-дълго от реалното събитие. Така се създават цели културни течения, книги, модни линии и купища материали. Докато ги ползваш, ти си спомняш за "Елза и Анна", нищо, че непременно не ги гледаш всеки ден. Така става и с брандовете и мърча - ползваш много по-често брандиран продукт, отколкото самия бранд. И това повишава лоялността към марката, както и я промотира "безплатно" постоянно.

В световен мащаб ето един бранд, за който си заслужава да се спомене - Liquid Death, Американска компания, която бутилира вода в кенове, но има изключително смел бранд, комуникация и дори име. Техния слоган е "убий жаждата". Като просто обикновена компания за бутилиране на вода, те избират да бъдат смели във всичко, а именно един от комуникационните им канали е мърч, който е сред факторите на даден бранд да стане толкова популярен. Немалка част от техните приходи идват именно от уникалните мърч продукти, които произвеждат. Те имат собствен онлайн магазин с десетки артикули (много повече от продуктовото портфолио на напитките им). Ето и част от уникалните продукти, които са хит на пазара в САЩ:

Чаша трофей череп

Солници с емблематичния дизайн на техните кенове

Неонов знак с логото на бранда

Може да видите целия сет от продукти в техния магазин. Именно с този техен подход те станаха адски популярни и успяха изключително успешно да превърнат най-големите си фенове в посланици на марката. 

Разкажете ни повече за The Merch Studio.

Това е дизайн и криейтив бранд, който предлага цялостна услуга от-до. The Merch Studio е първата компания в България, която представя изцяло специализирана услуга за създаване на мърч. Имаме ясна методика, процеси и know-how, работим с проверени и доказани производители на продукти в България и чужбина, а в екипа ни има както дизайнери, така и стратегически хора. Стъпките, през които минава създаването на един мърч, започват от анкетно проучване на аудиторията на бранда, за да разберем техните нужди и какво биха харесали като продукт. След това има етап на стратегическо планиране или как точно да се пусне този мърч - кога е най-добрият период, лимитирана серия ли да бъде, на каква цена да бъде или да се подарява ексклузивно като лоялна програма. След това следва избор на продукти, криейтив, дизайн и предпечат. Допълващите стъпки на целия процес са производство, заснемане на продуктите и лансирането им на пазара. 

Кой всъщност може да си направи мърч?

Интересен въпрос. Реално всеки. Мърчът работи, както брандинга, ако можем да брандираме нещо, значи можем да му направим мърч. Създаването на мърч стартира от групи и певци от миналия век, като Елвис Пресли и The Beatles, но след това се развива в посока на филми, на градове като Ню Йорк и дори университети - като Харвард.

Мърч също така може да си направи и инфлуенсър или знаменитости, но в това число се включват и брандовете, които могат да бъдат както насочени към крайни клиенти, така и компании, които са изцяло B2B. Та, няма никакво ограничение, стига работата да е стратегически и криейтив издържана. Примери има много. Един от емблематичните, за които се сещаме, е шапката от кампанията на Доналд Тръмп "Make America great again". 

Какво бихте посъветвали брандовете относно мърча? Какво да правят, какви да са първите им стъпки? Откъде да черпят информация?

Много е важно брандовете да бъдат отворени за нови неща и да тестват. Задължително е брандовете да поддържат близка връзка с лоялните си клиентите, да знаят какво харесват и какво биха оценили. Друг важен аспект е добрият рисърч и познаване на международния пазар. Може да се почерпят множество идеи и вдъхновение от брандове в чужбина, като този, който дадохме по-горе с Liquid Death. Също таке е важно и да взимат решение на база данни, това при нас беше основополагащо за стъпването ни на българския пазар, затова заедно в Ipsos България направихме първото проучване на мърч пазара в България. Данните от него може да видите тук - https://shorturl.at/AoEVr.

A ако искате да научите вече за ползите от мърча, може да прочетете една от статиите ни в LinkedIn - https://shorturl.at/cqfwq.

А ако искате да следите работата ни или да работите с нас, може да се свържете с нас на следните контакти: office@themerch.studio / +359887946847 / https://www.themerch.studio/

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес