Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски бил готов за "замразяване" на фронта в замяна на две решения за Украйна?

10 октомври 2024, 10:54 часа • 1928 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски би бил готов на прекратяване на огъня по сегашната фронтова линия, без да признава нова официална граница, в замяна на определени ангажименти от страна на Запада. Това твърди италианското издание Corriere della Sera на фона на предстоящата среща на украинския лидер с италианския премиер Джорджа Мелони и тази с папа Франциск.

Още: Зеленски: Войната в Украйна може да приключи през 2025 година (ВИДЕО)

Две условия

Зеленски знае, че никога няма да може официално да се откаже от окупираните от Русия територии, които са украински - т.нар. ДНР и ЛНР, части от Херсонска и Запорожка област, Крим. Твърде непопулярно за всеки украински политик е да го каже, пише италианската медия. Но твърди, че лидерът на Украйна искал две неща.

Първо, гаранция за сигурност от страна на САЩ, по подобие на тези, които американците предоставиха на Япония, Южна Корея и Филипините.

Второ, от Италия, Франция и Германия Зеленски би искал да получи уверения за бързо влизане в Европейския съюз.

Още: Западът и Украйна обсъждат схемата "територии срещу членство в НАТО". Позицията на Зеленски

Това няма да е лесно, защото диктаторът Владимир Путин не се задоволява с териториите, които вече е отвоювал с кръвта на един милион души, оценява изданието. Преди всичко кремълският диктатор иска да дестабилизира Украйна и да я контролира политически. Бюджетът на отбранителния апарат на Москва през 2025 г. се увеличава до около 130 млрд. долара от тазгодишните 108 млрд. долара. В крайна сметка през 2024 г. Докато санкциите не захапят по-силно, огъвайки руската военна машина, Путин няма причина да седне на масата на мира, пише Corriere della Sera.

Още: Кремъл призна: Намаляват приходите от петрол и газ

Интензивни пътувания на Зеленски в Европа

Снимка: Instagram на Александър Вучич

За втори път в рамките на месец Володимир Зеленски пристига в Италия и за втори път ще се види с министър-председателя Джорджа Мелони. Той трябваше да присъства на срещата на Контактната група за Украйна в германската военновъздушна база "Рамщайн", но тя се отлага заради провала на визитата на президента на САЩ Джо Байдън, продиктуван от урагана "Милтън".

Зеленски се възползва от европейското си пътуване, което започна вчера в Дубровник със среща с правителствата на страните от Югоизточна Европа, включително България. Той ще отиде още в Елисейския дворец в Париж за среща с президента Еманюел Макрон, а след това във вила „Дория Памфили“ за срещата с Мелони. В петък е във Ватикана, където ще се срещне с папа Франциск. След това отива в Берлин. Очаква се да се срещне и с британския министър-председател Киър Стармър в Лондон.

Още: Bloomberg: Зеленски може да смекчи позицията си по условията за край на войната

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес