Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На кино с още 10 000 души: Филмът за Гунди като на мач - със синя агитка, песни и скандирания

10 октомври 2024, 10:46 часа • 1050 прочитания

9 октомври 2024 година се превърна в историческа дата за българското кино. Във вечерните часове на този есенен ден се проведе най-голямата филмова премиера в България. Филмът "Гунди - легенда за любовта", посветен на живота на футболната легенда Георги Аспарухов, събра близо 10 000 зрители в една зала за кинопрожекция. Това е първият, а вероятно и последният път, в който толкова много хора посещават заедно филмова премиера у нас.

Филмът на режисьора Димитър Димитров тръгва по кината от 18 октомври и аз не смятам да издавам и един фрагмент от този божествен спектакъл. Не за друго, а за да можете сами да му се насладите в някой киносалон. Не мога да си позволя да "спойлвам" такъв грандиозен филм, който е изключителен за българските стандарти. И доказа, че България може да прави качествени филми, защото има талантливи режисьори, продуценти, актьори и най-важното - има свои национални герои.

Пиша този текст, за да ви пресъздам атмосферата от най-голямата спортна зала в България, която стана дом на най-голямата филмова премиера в България. Залата "Арена 8888" в столицата, както е нейното ново име, бе изпълнена до краен предел още преди 19 часа - обявеният час за началото на филма. Филмът обаче започна над час по-късно: с любопитни интервюта и гости на сцената, които те караха да настръхнеш.

Гунди - легенда за любовта

А на трибуните един цвят преобладаваше - синият. Хиляди фенове на Левски се стекоха в залата, за да направят своеобразна агитка. И да скандират името на големия Георги Аспарухов. Преди и след филма нямаше и момент, в който да не се пеят песни от репертоара на феновете на Левски. А в очите на много хора можеха да се видят сълзи - неподправени емоции, каквито само Гунди може да предизвика.

Като на мач: така се усещаше премиерата на филма за Георги Аспарухов. С аплодисменти и по време на самия филм, и то при всеки по-емоционален момент от продукцията. А всеки път бурните ръкопляскания на феновете те карат да настръхнеш - защото осъзнаваш любовта и признателността на тези хора към личността на Гунди и към семейството на трагично загиналия футболист.

Величка Маркова, съпругата на Гунди, бе в залата, за да усети любовта на тези 10 000 души. И не случайно тя получи най-оглушителните аплодисменти. На 81 години Величка пусна толкова много хора в дома си, за да могат всички те да разберат повече за нейния съпруг, който напусна този свят едва на 28 години, загивайки в автомобилна катастрофа на 30 юни 1971 г. край прохода Витиня.

Филмът "Гунди - легенда за любовта" задържа над 10 000 души на едно място в продължение на повече от 4 часа. Защото този филм бе точно това - любов. Една думичка, която значи всичко. И тъкмо това бе и финалното послание на актьора Павел Иванов, въплътил се в образа на Георги Аспарухов: обичайте се и имайте една прекрасна вечер с вашите семейства.

ОЩЕ: Филмът за Гунди: Очакван от милиони, обречен на успех

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес