Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравословен хранителен режим, който е създаден специално за хора с чернодробни проблеми

31 юли 2023, 19:59 часа

Хората, които имат проблеми с черния дроб, трябва да внимават какво консумират. Хранителният режим “Маса номер 5”, създаден от диетолога Михаил Певзнер, е насочен съм хората с чернодробни проблеми.

Той се препоръчва за хора, които страдат от хроничен, остър или без обостряне холецистит, подагра, хроничен панкреатит, цироза на черния дроб, уролитиаза с камъни, образувани от соли на пикочната киселина, както и за пациенти със заболявания на черния дроб, жлъчния мехур и жлъчните пътища.

Диетата НЕ е подходяща за хора, които имат заболявания на стомашно-чревния тракт.

Хранителният режим “Маса номер 5” осигурява нормален прием на протеини и въглехидрати с някои ограничения на мазнините. Изключват се храни, които съдържат холестерол, пурини, етерични масла, оксалова киселина, както и храни с мазнини, които са се окислили по време на пържене. Приемът на сол също силно се ограничава.

Кои храни са полезни и кои - вредни за черния ви дроб?

Диетата трябва да е богата на храни, които съдържат фибри, пектин и липотропни вещества. Ястията трябва да са задушени, варени или печени, но без коричка.

Препоръчително е хората с чернодробни проблеми да се хранят редовно и на малки порции – поне 4-6 пъти на ден, за да се смила храната максимално бързо. Когато стомахът е празен, човек трябва да пие колкото се може повече течности.

ОЩЕ: 6 ранни симптома, които издават заболяване на черния дроб заради алкохола

Диетологът Михаил Певзнер препоръчва ежедневно да се приемат 80-90 гр. мазнини, 80 гр. протеини и до 400 гр. въглехидрати. Хубаво е да се наблегне на консумацията на супи – млечни, зеленчукови, плодови или зърнени, но без застройка. Спокойно може да се консумира нетлъсто, постно месо като говеждо или пилешко, както и риба, но не мазна.

Ежедневната консумацията на мляко, кефир и извара не бива да надвишава 200 грама. Два пъти седмично може да се ядат сладкиши, които НЕ съдържат масло. Разрешено е по 1 яйце дневно. Зеленчуците трябва да бъдат сурови или варени, като най-полезни от тях са цвеклото и морковите.

Специалистите съветват да се избягва консумацията на шоколад, газирани напитки, гъби, мариновани храни, консерви и репички.

Лекар разкри какво се случва с черния дроб на хората, които ядат много плодове

Примерно меню за деня :

  • Закуска – може да закусите с филийка хляб и парче риба, както и чаша чай.
  • Междинна закуска – тя може да бъде чаша зеленчуков сок или порция каша от елда.
  • Обяд – за обяд може да хапнете варена риба или зеленчукова супа, а като гарнитура зеленчуци и картофено пюре.
  • Вечеря – в края на деня може да изядете запеканка от нискомаслена извара и да изпиете чай със захар. Преди лягане, ако чувствате глад, може да изядете 2-3 обикновени бисквитки със сладко.
Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес