Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 признака, че сте готови за нова връзка след раздяла

20 септември 2024, 13:00 часа

От какво трябва да се ръководим, за да разберем, че връзката е приключила вътре в психиката, а не само външно? Отговаря експертът - Людмила Шулга, психолог, схематичен терапевт.

Ето кои са признаците, че сте готови за нова връзка

1. Започвате да забелязвате мъжете

Още: 5 признака на вечната любов

Започвате да забелязвате мъжете около себе си. Не е необходимо всеки от тях да се представя в ролята на потенциален партньор, но самото усещане, че на този свят има повече мъже, определено ще се появи. След раздяла жената често се обръща навътре в себе си и открива огромна „дупка“ на мястото, където преди е имало партньор.

Затова целият ресурс отива в посока на този процес и за да погледне към външния свят, вече не е достатъчно. В един момент всички мъже на този свят ще престанат да бъдат сянка на самия, единствен и неповторим.

2. Мъжете престават да бъдат опасни

Тази история непременно ще се прояви, ако предишната връзка или изходът от нея са били разрушителни и травмиращи за жената. Наричам този сценарий период на черната вратовръзка, където черната вратовръзка е символ на пълно затваряне и недостъпност. Тя сякаш дава знак на всички мъже: „Не ме докосвайте“.

Още: 7 проблема във връзките, предизвикани от разлика във възрастта

Показател, че жената се е справила и е преживяла раздялата с предишния партньор, ще бъде това, че тялото ѝ реагира спокойно на вниманието на мъжете, а не с напрежение, потиснатост и страх. И в гардероба ще се появяват все повече отворени или дори секси дрехи и по-малко черни и затворени роклички.

3. Няма усещане за „той ми е длъжен“ и желание за компенсация

При тези преживявания жената продължава да се сблъсква с болезненото чувство за несправедливост вътре в себе си. То може да се прояви като желание за някаква финансова компенсация, както и в очакване мъжът да признае нанесената вреда, да се извини, да осъзнае нещо и т.н. Целият процес ще прилича на безкраен поток от претенции, адресирани, усещани постоянно вътрешно, обсъждани с приятелки. Ако се вгледате по-дълбоко, ще откриете, че тази упоритост само засилва привързаността към мъжа: „Докато аз изисквам и докато ти все още ми дължиш, ние сме заедно, ние сме обвързани.“

Какво ли ще почувства една жена, която изрича в себе си: „Ти вече не ми дължиш нищо! Пускам те да си отидеш“? Тя моментално ще почувства болката от прекъсването на тази останала невидима нишка и празнотата в себе си, с която изобщо не иска да се среща. Именно с тази цел психиката изгражда тази конструкция с безкрайно желание за компенсация, така че по никакъв начин да не се сблъска с тази болка и да продължи да се заблуждава, че връзката не е приключила. Именно вътрешното усещане, че „ние си дадохме всичко, на което бяхме способни, и никой на никого нищо не дължи“, ще покаже, че жената най-накрая е излязла от предишната връзка и може да влезе в нова.

Още: 7 признака, че приятелството ви е приключило

4. Състояние на достатъчност, а не на недостиг

Ако метафорично си представим, че жената е своеобразен съд, който мъжът пълни в една здрава връзка, то в една разрушителна връзка тя по-скоро ще прилича на обратния процес, когато жената като съд накрая излива онова, което някога е било пълно. В края на краищата конфликтите, кавгите, несъгласията, изневярата, физическото и моралното насилие са това, което ще отнеме ресурса. В резултат на това жената може да се окаже не просто празна, а разбита на много парчета.

Най-лошото, което може да направи, е да прави опити да се напълни или да се „сглоби“ с помощта на друг мъж. „Аз съм празна тук! Нямам достатъчно! Дай ми го!“ - точно така изглежда посланието към мъжете на несъзнателно ниво, когато една жена прави това. И то винаги се разчита. Най-доброто, което можете да направите в тази ситуация, е да си дадете време и постепенно да се напълните сами. Да, известно време ще трябва да сте в състояние на съкрушение, за да си дадете възможност да се научите да живеете сами и да откриете това, което наистина ще ви изпълни.

Не е необходимо да бързате, това може да се развие в един от най-изобретателните периоди от живота ви. Именно това състояние ще привлече в живота на една жена също толкова зрял и цялостен мъж. Когато и двамата в двойката не само ще се опитват да вземат нещо от другия, но и ще дават от чувство за достатъчност.

5. Липса на емоционални кукички

„Вече не!“ - една кратка, но съдържателна фраза, която показва напълно какво се случва дълбоко в душата на жената. Минава сутрин, вечер, ден, седмица, а вие все още не влизате в социалните му мрежи, не го обсъждате с приятелки или родители и дори не се сещате за него. Може би понякога вътре в теб има някакъв импулс да го направиш по стар навик, но те мързи. Или пък получавате лично съобщение от него, пропуснато обаждане, но не усещате нищо специално. Дори приятелките, които винаги са били готови да обсъдят „онзи гадняр“, поднасят нова клюка с пълна готовност, а на вас ви е жал да си губите времето за нея.

Нищо вътрешно вече не се крепи на този човек. Вече не се стряскате при името му, произнесено от някого в тълпата, вече не копнеете, когато минавате покрай места, които някога са били „ваши“, и вече не водите вътрешни диалози с неговия образ във вас. Нищо друго не ви боли, не стене и не драска в душата ви, което означава, че преживяването е приключило. Психическият разрив е пълен и вие няма да пренесете образа на предишния мъж върху новия.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес