Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени разбраха защо жените се нуждаят от повече сън от мъжете 

09 март 2023, 13:44 часа

Учените установиха, че жените се нуждаят от повече сън от мъжете, защото мозъкът им работи по-добре. Това е така, защото те натоварват повече мозъка си. Освен това те имат по-сложна мозъчна структура.

До този извод е стигнал професор Джим Хорн от университета в Лафбъро. Ето какво казва той по темата:

"Една от основните функции на съня е, че той позволява на мозъка да се регенерира. По време на дълбок сън мозъчната кора се "изключва" от сетивата и преминава в режим на регенерация.
Ако една жена не спи достатъчно, тя е склонна към високи нива на психически стрес, депресия и става по-раздразнителна. При мъжете недостигът на сън не предизвиква тези симптоми.

Колкото повече "използваме" мозъка си през деня, толкова по-дълго време му е необходимо да се регенерира и следователно толкова повече сън му е необходим. Жените мислят много повече, защото мозъкът им изпълнява няколко задачи едновременно.

Внимавайте със спането с отворени очи - тези болести дебнат

Мъжът, който изпълнява няколко задачи, също се нуждае от повече сън, отколкото този, който има една работа. Но дори и в този случай жените се нуждаят от повече нощна почивка. Науката е потвърдила, че жените имат по-сложен мозък от мъжете. Жените трябва да спят средно с 20 минути повече, като тази цифра е относителна - всичко зависи от самата жена."

Съществуват много начини да помогнете за подобряване на качеството на съня. Ето някои от тях:

1. Създайте график за сън, като си лягате в определено време и се събуждате по същото време. Това ще ви помогне да получите много по-добър сън през нощта.

2. Преди да си легнете, избягвайте храни и напитки, които стимулират мозъчната дейност: кафе, какао, шоколад, сладкиши. Те често водят до безсъние.

Защо не трябва да спим на дясната страна - до какво води това?

3. Опитайте се да медитирате, т.е. да спрете да се тревожите поне за няколко минути. Отпуснете се, освободете се от притесненията и тревогите, спрете да се занимавате с решаване на проблеми и да натоварвате мозъка си с проблеми - отнасящи се до миналото и бъдещето.

4 Занимавайте се с йога. Това подготвя тялото ви за добра почивка. Йога често се препоръчва по време на безсъние.

5. Поискайте от лекаря си рецепта за мелатонин - той значително подобрява качеството на съня. От 1 до 3 мг мелатонин един час преди лягане е чудесно средство за безсънието.

6. Избягвате да стоите до късно вечерта пред електронни устройства, защото това действа на нервната система и пречи на качеството на съня. По-добре вземете някоя книга и прочетете една-две глави от нея. Самото четене приспива и успокоява.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес