Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези признаци издават настъпващ инсулт

02 ноември 2021, 14:48 часа

Редица признаци могат да показват наближаващ исхемичен инсулт (мозъчен удар).

Според невролози приближаващият инсулт може да се определи по редица неочевидни на пръв поглед симптоми.

Исхемичният инсулт възниква, когато кръвен съсирек или холестеролна плака блокира съдовете, снабдяващи с кръв мозъка. В този случай се наблюдава рязко повишаване на кръвното налягане.

Ако кръвното налягане внезапно се повиши при човек, приемащ антихипертензивни лекарства, това е вероятно е знак за наличието на тромбоза и запушване на кръвоносните съдове.

Експерти отбелязват, че нарушенията на съня (особено при възрастните хора) могат да показват предстояща апоплексия на мозъка.

Ако изведнъж сънят се влоши, стане повърхностен и пациентът започне да се събужда често през нощта,  това е знак, на който трябва да се обърне внимание.

Признаците, свързани с намалени когнитивни функции, като проблеми с паметта, вниманието и интелигентността, също са тревожни знаци. Особено ако внезапно се увелича техният интензитет, това може да показва сгъстяване на кръвта и наличието на тромбоза.

Важно: Статията е с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар! При наличието на проблем се консултирайте със специалист.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес