Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плодът чудо, който сваля кръвната захар за минути

22 ноември 2021, 09:45 часа

Знаете ли, че съществува плод, който сваля кръвната захар за минути. Става въпрос за грейпфрута, който неслучайно се смята за плод-чудо. Той всъщност е кръстоска между помело и портокал и е същинска витаминозна бомба.

Грейпфрутът е с ниско съдържание на калории, но също така е богат на хранителни вещества. Той е отличен източник на витамини А и С.

Този сезонен плод има нисък гликемичен индекс, което означава, че осигурява на организма хранителни вещества, но не оказва значително отрицателно влияние върху нивата на кръвната захар.

Той не само помага при диабет, но и се счита за плод, удължаващ младостта.

Според проучванията грейпфрутът значително понижава риска от диабет тип 2. Това се дължи на съдържанието на нарингин в него. В медицината това вещество се използва за подобряване на глюкозния толеранс при хора с диабет тип 2.

Твърди се, че грейпфрутът насърчава загубата на тегло. Но това твърдение не е научно доказано – нито едно изследване не доказва, че този цитрус може да ви помогне да отслабнете.

Все пак учените са стигнали до заключението, че той нормализира кръвното налягане и нивата на кръвните липиди (мазнини), което вероятно се дължи на достатъчното количество фибри в него.

Грейпфрутът е богат източник на антиоксиданти като витамин C. Консумацията на един малък плод може да ви осигури 68,8 mg витамин C, което е значителна част от препоръчания дневен прием от 75 mg за жени и 90 mg за мъже. А витамин С играе жизненоважна роля в образуването на колаген - този елемент е от първостепенно значение за здравето на костите, сухожилията и кожата.

Един малък грейпфрут съдържа и 2270 mcg ликопен - това вещество е силен антиоксидант, който се бори ефективно с възпаленията в тялото.

И, разбира се, изключително важно е съдържанието на вода и фибри в плода. Един малък грейпфрут с тегло от около 200 гр съдържа 182 гр вода и 2,2 g фибри.

Благодарение на тях консумацията му е в състояние да предотврати запек, насърчавайки храносмилането.

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес