Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Норвежката кухня бе призната за най-лошата в света, къде се класира българската

01 януари 2023, 16:41 часа

Популярният пътеводител на най-добрите заведения за хранене и най-вкусните традиционни ястия по света Taste Atlas публикува списък с най-добрите национални кухни през отминалата 2022 година. Рейтингът е формиран въз основа на резултатите от гласуването на публиката.

На челните три позиции се нареждат италианската, гръцката и испанската кухня. А на норвежката е присъдено незавидното последно място в класацията.

На четвърто и пето място са класирани японската и индийската кухни. Турската кухня е на 7-мо място, френската на 9-то. Традиционно добре се представя и любимата на много хора по света китайска кухня – на 11 позиция. Българската е на 28-мо място като освен гръцката и турската кухни ни изпреварват и други балкански съседи – Хърватия е на 17-то място, Румъния – на 22-ро, Сърбия на 25-то място. Македонската кухня е класирана на 59-то място, а руската – на 58-мо. Общо в списъка участват 95 държави.

Сред българските ястия и продукти за най-харесвани са посочени киселото мляко, баницата със сирене, шопската салата, тараторът, кавърмата и лютеницата.

 ОЩЕ: Къде бяха най-красивите коледни елхи тази година в Европа? (СНИМКИ)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес