Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На това място ВАЛЯТ диаманти!

15 февруари 2022, 17:30 часа

Топлата вода замръзва по-бързо от студената

Това може да изглежда противоречиво, но се нарича ефект на Mpemba. Сега учените вярват, че това е така, защото скоростите на водните частици имат специфично разположение, докато са горещи, което им позволява да замръзват по-лесно. Ако се докаже, че това откритие може да се приложи и към ежедневни неща, като охлаждане на електронни устройства, според изследване на Universidad Carlos III de Madrid.

На Земята има повече дървета, отколкото звезди в нашата галактика

Ето един страхотен космически факт (и факт за Земята), обзалагаме се, че не сте знаели: експертите на НАСА вярват, че може да има от 100 милиарда до 400 милиарда звезди в Млечния път. Въпреки това, статия от 2015 г., публикувана в списание Nature, изчислява, че броят на дърветата по света е много по-голям: 3,04

Как са открити лютите чушки

Хората имат гени от други видове

Обичаме да мислим, че хората са по-добри от другите живи същества, но реалността е, че нашият геном се състои от цели 145 гена, които са скочили от бактерии, гъбички, други едноклетъчни организми и вируси, според публикувано проучване в списанието Genome Biology.

Но не се притеснявайте - хората имат много ДНК

Учените смятат, че има повече от три милиарда базови двойки ДНК в човешките гени и повече от 25 000 гена в човешкия геном, според статия в Nature. Цяло копие на този геном съществува във всяка от 30 до 40 трилиона клетки в човешкото тяло. Хубаво е, че има толкова много базови двойки човешка ДНК, тъй като редица медицински мистерии са разрешени чрез ДНК тестване.

Гълъбите знаят разликата между Пикасо и Моне

Може да валят диаманти на други планети

Атмосферите в Нептун, Уран и Сатурн имат такова екстремно налягане, че могат да кристализират въглеродни атоми и да ги превърнат в диаманти, съобщава American Scientist. Откъде знаем този научен факт? Изследователите успяха да създадат правилните условия в лаборатория, за да докажат, че това се случва на Нептун и Уран. Отделно други изследователи спекулират, че може да вали до 2,2 милиона паунда диаманти върху части от Сатурн всяка година.

 

Източник: https://www.rd.com/list/science-facts-never-learned/

 

 

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес