Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Микеланджело написал ТАЗИ поема с омраза към рисуването си в Сикстинската капела

28 февруари 2022, 11:35 часа

Микеланджело написал стихотворение за това колко много мрази да рисува Сикстинската капела.

Един превод на стихотворението, което той изпратил на приятеля си, започва така:

Вече ми дойде до гуша от това мъчение,

прегърбен тук като котка в Ломбардия

(или някъде другаде, където е отровата на застоялата вода).

Сенките са по-тъмни на Луната

На Земята атмосферата разпръсква повече слънчева светлина, така че сенките ни не са твърде тъмни. Но на Луната сенките са толкова тъмни, че Нийл Армстронг казал, че има проблеми да види къде отива.

Защо Моисей е изобразяван с рога?

Някои морски краставици се борят с червата си (буквално)

Когато са застрашени, те изстрелват вътрешните си органи, които са отровни за хищниците. Понякога те ще се отърват от цялата си храносмилателна система - но органите израстват отново.

Изобретателят на Интернет съжалява за настройката на URL

Тим Бърнърс-Лий, който създава основния софтуер на World Wide Web, признава, че съжалява за едно нещо: добавяне на „//“ след „https:“ в уеб адресите. Това било стандартно за програмирането, но не служело с истинска цел и когато погледнал назад през 2009 г., той казал, че премахването ще спести време и пространство. Предполагаме, че можем да му простим.

Статуята на свободата е била фар

Около месец след освещаването на статуята през 1886 г., тя се е превърнала в работещ фар в продължение на 16 години, като факлата й се виждала от 24 мили разстояние.

Ягодите не са горски плодове

Не са и малините и къпините, според ботаниците. Истинските плодове произлизат от едно цвете с един яйчник и имат две или повече семена. Ягодите не отговарят на тази сметка, но бананите, кивитата и динята го правят.

Веднъж американската хазна отпечатала банкноти от 100 000 долара

Между 18 декември 1934 г. и 9 януари 1935 г. банкнотите с лика на Удроу Уилсън били издадени от Федералните резервни банки, но никога не били публикувани за широката публика – което вероятно е за най-доброто. Можете ли да си представите да загубите тази банкнота?

ManhattAnt (от Ant мравка) са вид мравки, уникален за Ню Йорк

Биолозите ги открили в специфична ивица от 14 блока на града.

Най-малката оса в света е по-малка от амеба

Осата Megaphragma mymaripenne има същите части на тялото като всяка друга (мозък, крила, очи и други), но е дълга една пета от милиметъра, което я прави по-малка от повечето амеби, които са направени само от една клетка.

Кравите на кралица Елизабет II спят на водни легла

Те очевидно помагат за облекчаване на точките на натиск на добитъка.

Знаете ли, че кралицата НЕ яде тези храни поради интересни причини

Британските военни танкове са оборудвани за приготвяне на чай

Вътре има врящ съд, така че екипажът може да прави чай и кафе по всяко време - включително по време на битка. Колко типично английско.

Веднъж изследователите превърнали жива котка в телефон

Изследователите от Принстън Ърнест Уевър и Чарлз Брей извадили черепа на котка и по-голямата част от мозъка й, за да свържат животното с електричество. Когато говорели в ухото на котката, звукът можел да се чуе през телефонна слушалка в друга стая. Сложният експеримент проправя пътя за развитието на кохлеарните импланти за хората днес.

Източник: Reader’s Digest

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес