Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи с тялото ви, ако веднъж в седмицата ядете грейпфрут?

12 февруари 2022, 19:00 часа

Грейпфрутът изобилства от витамин С и в това отношение превъзхожда дори лимона и мандарината. Той насърчава функцията на имунната система и предпазва от куп заболявания.

Диетологът Светлана Зеленцова разкри защо грейпфрутът трябва да стане част от диетата ни и какви ползи можем да очакваме от неговата консумация веднъж седмично.

1. Подсилва имунната система и увеличава синтеза на колаген

Грейпфрутът изобилства не само от витамин С, но и от силиций. Всъщност той е "шампион" по отношение на съдържанието на този минерал, което означава, че е в състояние не само да подсили имунната система, но и да увеличи синтеза на колаген.

2. Забавя стареенето, подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система и намалява апетита

Грейпфрутът съдържа и фитохимикали, които забавят стареенето (геропротектори). Веществото нарингенин, съдържащо се в него, има антиоксидантно, противотуморно, антивирусно и антибактериално действие. Освен това този плод е в състояние да подобри състоянието на сърцето и кръвоносните съдове, както и да потисне апетита.

Грейпфрутът е богат на нобилетин - вещество, полезно при затлъстяване, атеросклероза и инсулинова резистентност. Той съдържа и хесперидин -  антиоксидант, който има противоалергично действие, укрепва кръвоносните съдове, повишава тонуса и еластичността на вените.

3. Насърчава храносмилателната дейност

Грейпфрутът може да помогне при стагнация на жлъчката (жлъчен застой) и намалена киселинност на стомашния сок, тъй като стимулира производството на храносмилателни сокове. Фибрите, които се съдържат в него, са полезни за червата, споделя Зеленцова.

Но този плод не трябва да се яде в големи количества, отбеляза диетологът, тъй като активните вещества в него могат да потиснат действието на определени ензими.

Зеленцова препоръчва консумация на грейпфрут не повече от веднъж седмично. Хората, които страдат от остри заболявания на стомашно-чревния тракт и свръхчувствителност към салицилати, не трябва да го включват в менюто си.

През лятото също трябва да се внимава с консумацията му, особено при повишена чувствителност на кожата към слънцето.

Важно: Статията е с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар или специалист по здравословно хранене!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес