Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Често го тъпчем: Бурен, който лекува кашлица, рани и безсъние

06 юни 2024, 07:35 часа

Плевелите са проблем за градинарите, но някои от тези растения са много полезни. Например, отвара от глухарчета може да понижи холестерола, а майчинката, която също се счита за плевел, помага на сърцето.

Така че подбелът спасява от много здравословни проблеми. Късната пролет и началото на лятото са идеални времена за събиране на листа от подбел.

Виждаме първите жълти цветя, напомнящи на глухарчета, след топенето на снега това е подбелът. Листата се появяват по-късно и имат характерна форма: долната част е мека и пухкава („майка“), а горната е гладка и студена на пипане („мащеха“)“.

Тази билка я мислят за плевел, но не предполагат колко е полезна

Подбел: полезни свойства

Листата на подбела често се използват за медицински цели, но цветята също имат свои собствени полезни свойства и се използват в народната медицина.

Листата и цветовете съдържат вещества, които намаляват възпалението, което помага при лечението на бронхит и кашлица. Растението се използва и като отхрачващо средство.

Листата на подбела имат способността да се борят с определени бактериални инфекции, което позвоява растението да се използва за лечение на рани и кожни заболявания. И запарки и отвари от всички части на растението се използват за лечение на екзема и дерматит.

Полезен е и чаят от листата и цветовете на подбела.

Тази напитка има леко успокояващо действие, което помага при нервни разстройства и безсъние.

Как чаят от подбел помага за борбата с кашлицата

Противопоказания

Всичко е отрова и всичко е лекарство, дозата е важна във всичко.

Подбелът съдържа пиролизидинови алкалоиди, които могат да бъдат токсични за черния дроб, ако се консумират в големи дози за дълъг период от време. Ето защо употребата на това растение трябва да бъде умерена и за предпочитане под наблюдението на лекар.

Освен това, подбелът не трябва да се използва от кърмачки и бременни жени, хора, страдащи от алкохолизъм и чернодробни заболявания .

Събиране и подготовка

Цветовете на подбела се събират рано напролет, обикновено от март до април, когато листата още не са се появили. А от май до юни можете да събирате листа. През този период те вече са напълно развити, но все още не са започнали да остаряват.

Събирането на растения за медицински цели трябва да се извършва на екологично чисти места, далеч от пътища, индустриални зони и земеделски земи. По-добре е да се събират на открити слънчеви места в сухо време, сутрин след изчезване на росата или вечер преди да падне. Цветовете се берат заедно с дръжките, а листата се отрязват внимателно с нож или ножица, като се стараете да не повредите растението.

При сушене растението се поставя на тънък слой на сянка на течение или на добре проветриво място. Можете да използвате специални сушилни при температури не по-високи от 40 °C.

Изсушените листа и цветове се съхраняват в хартиени пликове, платнени торби или стъклени буркани с капак на сухо и тъмно място. Срокът на съхранение е до една година.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес