Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 причини защо българите продължават да емигрират

28 май 2022, 09:00 часа

Отворените пазари, свободното движение на хора, стоки и капитали доведоха до стотици хиляди емигранти. Точният брой на напусналите родината българи не е известен. По данни на българското външно министерство от 2020 г. около 2 милиона българи са емигрирали в чужбина, а според социалното министерство те са 1,3 млн. България се топи.

Демографският срив е факт – висока смъртност, ниска раждаемост и емиграция, за която продължава да има обективни причини. Въпреки чуждестранните инвестиции на родния пазар, навлизането на чужди фирми, предлагащи европейско заплащане и условия на труда, много българи предпочитат да завършат образованието си в чужбина и да останат там или се превръщат в емигранти скоро след дипломирането си в България.  Причините за това явление са комплексни, нека видим част от тях, които най-ясно отговарят на въпроса защо българите емигрират.

Защо българите емигрират и днес?

1. Сред основните причини, поради които наблюдаваме засилена емиграция и днес, са по-високото заплащане на труда и по-голямата възможност за реализация навън. В България цената на труда на час е една от най-ниските, а заплащането често е такова, че генерираме работещи бедни. За сметка на това цените ни не са по-ниски от тези на Запад. Това тласка младите да потърсят по-добра реализация и по-високо заплащане извън страната и обяснява защо българите емигрират.

2. Липсата на работни места е друга причина, отговаряща на въпроса защо българите емигрират. Всъщност работни места има, но за определени специалисти или от работодатели, които предлагат заплата, непозволяваща на младите семейства да създадат дом и да отгледат спокойно децата си. В търсене на по-добър живот те поемат далеч от Родината.

3. Българите емигрират и за да издържат семействата си. Далеч не са рядкост случаите, в които бащата емигрира и работи извън страната, за да може да си позволи да издържа жената и децата си, останали тук.

4. В обширен доклад Световната банка сочи и друга причина, разкриваща защо българите емигрират, а именно – използването на властта като средство за задоволяване на лични интереси и облага, т.нар. шуробаджинащина, която е характерна за страната ни,  обсебването на държавата от елити и частни интереси тласкат млади, образовани българи с висока квалификация да поемат на Запад.

5. Друга причина, която сочи защо българите емигрират, е свързана с уредеността на битието и делника. По-добра грижа за децата, по-добро образование, по-спокоен финансов живот са сред причините, тласкащи младите да бягат от страната.

6. Самите млади хора, които са избрали емиграцията, често споделят, че непонасят липсата на контрол и законност в държавата, корупцията и фактът, че често работодателите им владеят сферата, в която работят, по-малко от тях, а се месят грубо в работата им. Това създава несигурност в живота и на работното място и специалистите предпочитат да намерят фирма, в която ценят и уважават труда и знанията им извън България.

7. Търсене на по-добър стандарт на живот е друга основна причина, сочеща защо българите емигрират. И тук не говорим само за по-добро заплащане, а за сигурност, чистота, поддържане на градовете, образование, култура, здравеопазване и т.н.

8. Личните причини също са фактор. Хора, които не са добре приети в обществото тук, поради лични особености, сексуална ориентация, етнос и т.н, емигрират в търсене на място, което да усетят като свое и да живеят в хармония с другите.

9. Влиянието на семейството също често може да отговори на въпроса защо българите емигрират. Натякването, че съучениците са се уредили в държава Х, а лицето стои бе работа в родината си, е накарало не един и двама да стегнат куфарите и потърсят спокойствието и щастието другаде.

Защо емиграцията е опасна за България?

В тези мащаби емиграцията е не само неприятна, но и опасна за България. Според прогнозите и експертите, ако емиграцията, раждаемостта и смъртността се запазят в тези нива и нищо не се промени към добро, до 2050 населението в трудоспособна възраст ще спадне с 40% и България ще заеме първо място по този показател в световен мащаб.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес