Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 лайфхака за спасяване на вашите домашни любимци от прегряване

17 юни 2024, 21:33 часа

Лятото дойде, а с него идват и жегите. Хората най-накрая свалят якетата си и се обличат в леки дрехи. Но, за съжаление, не всеки може да се преоблича. Любимите косматковци са принудени да носят коженото си палто както през лятото, така и през зимата. Как да спасим домашните любимци от прегряване у дома?

Безопасността на домашните любимци в горещо време е важна, тъй като те могат да страдат от прегряване и топлинен удар. Ето няколко съвета как да предпазите домашните си любимци от високите температури.

Как да спасим котка от жегата в апартамента?

1. Осигурете достъп до прясна, хладка вода през целия ден. Уверете се, че вашият домашен любимец винаги има достъп до нещо за пиене, за да избегнете дехидратация.

Пор, канарче и още 4 лесни за отглеждане домашни любимци

2. Охладете помещението. Поддържайте дома на вашия домашен любимец хладен, като използвате климатик или вентилатор.

3. За котки, кучета и гризачи трябва да осигурите „студени“ повърхности: керамични плочки, студени гелове или специални охлаждащи подложки за животни. Можете също така да купите играчки с кубчета лед, които ще помогнат на вашите домашни любимци да се охладят.

4. Използвайте овлажнители или мъгла на закрито, за да създадете по-комфортна среда.

Правила за защита на кучетата от жегата навън

1. Избягвайте разходките по време на периоди на най-големи горещини, за предпочитане е да се разхождате рано сутрин или късно вечер, когато температурата на въздуха е по-ниска. Не забравяйте, че ходенето по горещ асфалт също не е много приятно за кучето. Опитайте се да отидете на тревни площи или земни пътеки.

Кой домашен любимец се гледа най-лесно?

2. Осигурете достъп до сенчести зони и прохладни зони, където можете да си починете и да се охладите.

3. Никога не оставяйте вашия домашен любимец в затворена кола в горещо време, дори и за кратко, тъй като това може да доведе до топлинен удар.

4. Не излизайте на разходка без вода! Вашият домашен любимец винаги трябва да има възможност да попълва запасите от вода в тялото, тъй като в жегата дехидратацията настъпва няколко пъти по-бързо.

5. Избягвайте интензивните упражнения на слънце. За предпочитане е да тренирате с кучето си вечер.

Бъдете нащрек за признаци на прегряване, като прекомерно лигавене, учестено дишане, слабост и повръщане. Ако подозирате прегряване, свържете се с вашия ветеринарен лекар. Спазването на тези препоръки ще ви помогне да защитите вашия домашен любимец в горещо време и ще предотвратите сериозни проблеми.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес