Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 саксийни цветя, които излъчват положителна енергия у дома

14 февруари 2023, 14:22 часа

Според фън шуй всички растения излъчват невидима положителна енергия, т.нар. универсална животворна енергия чи (чи също се намира във и около нас - във водата, цветята, животните, вятъра). Непрекъснатият ѝ поток ни кара да се чувстваме добре, здрави и спокойни. Научете повече за осемте вида саксийни растения, които излъчват най-много добра енергия - струва си да ги имате у дома и на работа.

1. Дърво на късмета

Този красив сукулент, който не изисква поддръжка, произхожда от Централна Африка. На закрито достига височина около един метър. Отглежда се главно заради атрактивните си месести зелено-сиви (често с червен кант) листа. Благодарение на тях растението излъчва положителни вибрации. Вярва се също така, че наличието на дърво на късмета допринася за добрия късмет (листата му са оформени като монети, поради което например в Англия дървото на късмета се нарича още дърво на парите). По време на вегетацията (от март до август) дебелолистните дървета се нуждаят от светло слънчево място, умерено поливане и наторяване веднъж месечно. По време на периода на покой (до края на февруари) температурата не трябва да надвишава 10 градуса, растението трябва да се полива много пестеливо и да не се тори. Струва си да знаете, че то е цъфтящо растение - белите звездовидни цветове се появяват през май или юни, но у дома това се случва много рядко.

2. Маранта

Въпреки че марантата не е от най-лесните за отглеждане саксийни растения, копринените ѝ, ръчно рисувани листа компенсират тежката работа. Благодарение на техния навик положителната енергия на растението се разпространява в цялото помещение. Марантите произхождат от тропическите райони на Централна и Южна Америка - затова осигуряването на висока влажност е от съществено значение за успешното им отглеждане. Растенията трябва да се пръскат ежедневно през лятото и два пъти седмично през зимата. Саксиите трябва да се поставят върху основа с вода и камъни. Марантите не се нуждаят от много светлина - те могат да стоят на сенчесто място, но през зимата изискват по-светло място. През лятото ги поливайте до три пъти седмично, а през зимата е достатъчно веднъж седмично. През лятото растението може да цъфти - за разлика от шарените листа, цветовете са съвсем незабележими: бели, единични. Струва си да се помни, че марантата не обича течението.

5 отровни цветя в дома, които ви разболяват

3. Алпийска виолетка (Персийска циклама)

Персийската циклама е най-популярното цъфтящо саксийно растение и за съжаление едно от най-често изчезващите. Алпийската виолетка не е лесна за отглеждане - затова често се разглежда като едносезонно цвете. В същото време при подходящи условия то може да живее няколко години. Решаващо условие за успех е аклиматизирането на растението към условията в нашите апартаменти: цикламата не обича течение, цигарен дим или централно отопление, а колкото по-ниска е температурата, толкова по-дълго живее (през зимата оптималната температура за нея е 10-12 градуса). 

През лятото растението може да се засади в градината, но в края на есента го преместваме на закрито. Персийската циклама обича светли места, но трябва да бъде защитена от пряка слънчева светлина. За да може цикламата да оцелее на закрито, освен по-ниски температури, тя се нуждае и от много влажност - най-добре е да поставите саксията върху чинийка с вода и камъни. Поливайте я два пъти седмично по време на цъфтежа и растежа и веднъж седмично след цъфтежа.

4. Бегония

Родът бегония наброява около 900 вида и обикновено се разделя на: декоративно-листни бегонии (въпреки че цъфтят през лятото, е препоръчително да се премахват съцветията веднага след появата им, което се отразява благоприятно на листата); декоративно-цъфтящи бегонии и храстовидни бегонии (които достигат над метър височина). Естественото местообитание на бегониите са тропическите влажни гори - затова те изискват висока влажност и леко сенчесто място, когато се отглеждат у дома. През лятото ги поливайте два пъти седмично (за предпочитане с вода без варовик), а през зимата - на около 10 дни. Бегониите се засаждат най-добре в широки и плитки контейнери. Не забравяйте да ги предпазвате от пряка слънчева светлина и течение.

5. Фикус лира

Фикус лира е най-декоративното смокиново дърво, отглеждано на закрито. Растението достига височина около 3 метра, а вълнообразните му сочнозелени листа са с форма на цигулка (дълги до 60 см). Отглеждането на фикуса не е трудно - изисква светло място (но го предпазвайте от пряка слънчева светлина), влажен въздух (добре е да пръскате растението поне веднъж седмично), измивайте листата с гъба веднъж месечно (не използвайте полиращи препарати). През зимата поливайте фикуса веднъж седмично, а през лятото - поне два пъти седмично. Фикусът лирата несъмнено привлича погледите, но за да се развие пълноценно, се нуждае от достатъчно пространство, далеч от други растения.

Как става засаждането на цветя в градината?

6. Африканска виолетка (Сепия)

Африканската виолетка обаче е едно от най-популярните саксийни растения и едно от най-дълго цъфтящите. Някои от тях могат да се ползват почти през цялата година. Съществуват около 100 сорта виолетки - бели, червени, розови или тъмнолилави. Цветовете могат да бъдат единични или пълни, а венчелистчетата им - накъсани или набраздени. Листата на сепаретата също могат да бъдат с различни форми. Африканските виолетки нямат високи изисквания - предпочитат добре осветени места (през лятото ги предпазвайте от пряка слънчева светлина), водата се подава от дъното на саксията (поливайте по този начин два пъти седмично; излишната вода се излива). Те обичат висока влажност, но не понасят пръскането - най-добре е саксията да се постави върху поставка с вода и камъчета.

7. Папрат

Папратите са едни от най-популярните стайни растения и са доста лесни за отглеждане - при условие че им осигурите висока влажност. За тази цел е най-добре да пръскате папратта всеки ден (за предпочитане с вода без калций). Растението може да бъде поставено и на поставка с вода и камъчета. Поливайте обилно папрата (два до три пъти седмично през лятото, веднъж през зимата). 
За да расте по-добре през лятото, обогатявайте водата с течни торове на всеки две седмици. При правилни грижи папратите удвояват размера си в рамките на една година. Препоръчва се да се пресажда всяка пролет. Красивите вълнообразни листа на папрата изглеждат най-добре във висящи кошници. Стига да се погрижим за правилните условия, папрата може да украсява дома ни в продължение на десетилетие или дори по-дълго.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес