Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 начина за почистване до блясък на решетките на фурната

21 октомври 2024, 16:00 часа

Решетките на фурната са онези части от кухненското обзавеждане, които често са обект на замърсяване. Лепкава мръсотия, запечена мазнина и загорели остатъци от храна могат бързо да се натрупат, особено ако използвате фурната си често. За щастие, има няколко лесни и достъпни начина а възстановите първоначалния блясък на вашите решетки с помощта на обикновени домакински продукти.

 

Как да почистите скарите на фурната

Още: Как се приготвят печени кестени на фурна

1. Гел за съдове и сода

Много ефективна комбинация. Накиснете решетките през нощта с половин чаша гел за съдове, разредена с вода.

Можете също така да използвате сода за хляб и да я поръсите с оцет. Когато пяната спадне, добавете много гореща вода и оставете за една нощ. На сутринта просто избършете решетките със стара кухненска кърпа и използвайте четка за зъби, за да отстраните тежките замърсявания. Не забравяйте да изплакнете решетките старателно, преди да ги върнете във фурната.

 

Още: Каква е тайната на най-вкусните гъби на фурна

2. Торба за боклук и амоняк

Този метод изисква чиста торба за боклук и 0,5 литра амоняк. На открито или в добре проветриво помещение поставете решетките в торба, добавете амоняк и завържете здраво. Оставете така през нощта. Сутринта, когато отваряте торбата, бъдете внимателни: амонячните пари могат да бъдат много силни. След това просто изплакнете решетките под душа или с градински маркуч.

 

3. Паста с етерични масла

Още: Сушене на смокини във фурна - ето как се прави

За този метод ще ви трябват сода за хляб, оцет и няколко капки етерично масло от портокал. В стъклена купа смесете съставките, за да образувате паста. Нанесете върху решетките с влажна гъба и оставете за 6-8 часа. След това леко изтъркайте и изплакнете решетките. Етеричното масло не само ще помогне за премахване на мръсотията, но и ще даде приятен аромат.

 

4. Търговски препарат за почистване на фурни

Ако предпочитате готови решения, можете да използвате търговски почистващи продукти. Все пак внимавайте с техните изпарения и се опитайте да работите на открито. Покрийте повърхността с найлон или вестник, поставете решетките и поставете гумени ръкавици. Напръскайте щедро почистващия препарат върху решетките и оставете да престои 10 минути. След това ги избършете с парцал или четка и изплакнете обилно.

 

5. Алуминиево фолио и таблетки за съдомиялна машина

Този метод е един от най-необичайните, но в същото време много ефективен. Увийте решетките в алуминиево фолио и ги поставете във вана с гореща вода. Добавете таблетка за съдомиялна машина и оставете за 2 часа. След това просто източете водата и отстранете фолиото - мазнините и мръсотията ще се почистят лесно.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес