Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Албания отчита забележителен ръст в туризма

21 октомври 2024, 23:30 часа • 573 прочитания

Албания преживява забележителен ръст в туризма, тъй като страната става все по-популярна туристическа дестинация, съобщи специално за БТА агенция АТА.

Данните от обектите за туристическо настаняване, включително хотели, обекти за краткосрочно отдаване под наем, къмпинги и палаткови лагери, публикувани днес от Националния статистически институт (INSTAT), показват 32 процента увеличение на броя на посетителите през август 2024 г. на годишна база.

Още: Мицотакис: Гърция няма проблем със свръхтуризма

Последните данни на INSTAT от туристическите обекти за настаняване показват, че броят на местните туристи е нараснал с 1,2 процента, докато броят на чуждестранните посетители е скочил с 50,6 процента през август.

По данни на INSTAT броят на нощувките е нараснал с 11,3 процента в сравнение със същия период на 2023 г., като броят на нощувките на местни туристи се е увеличил с 0,2 на сто, а броят на нощувките на чуждестранни посетители се е покачил с 16,9 процента на годишна база.

Още: Северна Корея пусна туристическа реклама с рускини по бикини (ВИДЕО)

Данните показват, че броят на нощувките на чуждестранните посетители, които са били настанени в южния регион, се е увеличил с 38,2 процента, докато този показател в крайбрежните райони е нараснал със 75,6 процента в сравнение със същия период на 2023 г.

Броят на нощувките на чуждестранни туристи, настанени в „хотели и подобни места за настаняване“, се е увеличил с 92,7 процента.

Още: Турция се похвали с ръст на чуждестранните туристи през 2024 г.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес